Amazon introduceert nieuwe afhaaldienst in Italië en VK

Polen: Biedronka installeert toiletten voor klanten
De Poolse discountketen Biedronka gaat openbare toiletten installeren. Het plan voor de toiletten is een reactie op klachten van inwoners van de stad Mlawa. De inwoners hebben geklaagd over het gebrek aan toiletten bij een van de lokale vestigingen. De toiletten worden geplaatst bij nieuwe vestigingen of bij locaties die een algemene renovatie ondergaan. Biedronka is een onderdeel van de Portugese retailgroep Jerónimo Martins. In Polen heeft Biedronka een netwerk van 3.130 locaties en meer dan 70.500 werknemers in dienst. Dat maakt Biedronka zowel de grootste supermarktketen van Polen als het tweede grootste bedrijf van het land.
Bron: internationalsupermarketnews.com

Australië: Coles richt zich op food-to-go
Coles gaat zijn strategie voor buurtwinkels uitbreiden met een verbeterd assortiment in de food-to-go-categorie. Coles-directeur Steven Cain maakte bekend dat de keten 75 nieuwe producten aan het food-to-go-assortiment toe gaat voegen. Ook worden in de komende zes maanden meer dan 100 winkels aangepast, zodat deze winkels meer food-to-go-producten en kant-en-klaar-maaltijden aan kunnen bieden. Door het openen van meer winkels onder een kleiner format en het aangaan van samenwerkingsverbanden met partners als UberEats legt Coles duidelijk meer nadruk op gebruiksgemak voor de consument. "Wij zien het buurtwinkelsegment als een mogelijkheid om in de komende vijf jaar voor een miljard aan omzet te genereren", aldus Steven Cain.
Bron: retailanalysis.igd.com

Auchan trekt zich terug uit Vietnam
De Franse supermarktgroep Auchan is van plan om zijn met verlies draaiende activiteiten in Vietnam van de hand te doen. Het bedrijf heeft inmiddels al de interesse gewekt van een aantal kandidaten voor overname. Volgens Auchan Retail-CEO Edgar Bonte worden 18 winkels in Vietnam ter overname aangeboden. De Vietnamese winkels genereren samen op dit moment een omzet van omgerekend €45mln.
Bron: reuters.com

Aeon opent eerste hypermarkt in Myanmar
De Japanse retailgroep Aeon heeft zijn eerste hypermarkt geopend in Myanmar. De winkel heeft een oppervlak van 2.800 vierkante meter en is daarmee drie keer zo groot als een van de 14 andere supermarkten van Aeon in Zuidoost-Azië. De hypermarkt is geopend in de hoofdstad Yangon en heeft naast het standaard-assortiment ook extra diensten, zoals microleningen voor consumenten. De retailsector van Myanmar zit in de lift. Eerder in 2016 begon Aeon in Myanmar een joint venture met de lokale partner Creation Myanmar Group.
Bron: insideretail.asia

Amazon introduceert nieuwe afhaaldienst in Italië en VK
Amazon is begonnen met een nieuwe afhaaldienst. Gezien de stijgende populariteit van afhaaldiensten heeft Amazon onder de naam “Amazon Counter” de nieuwe service ingezet in het Verenigd Koninkrijk en Italië. Bij Amazon bestelde producten kunnen worden afgehaald bij een aantal buurtwinkels en retailvestigingen in de betreffende landen. In het Verenigd Koninkrijk wordt hiervoor samengewerkt met de kledingzaakketen Next. In Italië wordt gewerkt met de boekhandelketen Giunti en de winkelnetwerken van Fermopoint en SisalPay. Amazon zoekt naar nog meer partners in Europa. De afhaaldienst is gratis voor consumenten met een Prime-lidmaatschap.
Bron: retailanalysis.igd.com

VS: Kroger begint platform voor nieuwe merken
Kroger werkt samen met het investeringsbedrijf Lindsay Goldberg om een platform op te richten voor nieuwe merken. Het platform PearlRock Partners investeert in nieuwe bedrijven en hun producten. Voor Kroger is het platform een alternatief verdienmodel, dat naast de kernactiviteiten in supermarktretail voor extra inkomsten moet zorgen.
Bron: supermarketnews.com

VS: Vakbondsleden stemmen in met Acme Markets-overeenkomst
Acme Markets-werknemers die zijn aangesloten bij de vakbond United Food & Commercial Workers Local 1776 Keystone State hebben met een forse meerderheid ingestemf met het nieuwe vierjarencontract van de supermarktketen. Het contract belooft loonsverhogingen en bescherming van de arbeidsvoorwaarden voor de duizenden werknemers van Acme in de omgeving van Philadelphia. Het nieuwe contract is bedoeld voor 3.300 vakbondsleden die bij 40 Acme Markets-locaties werkzaam zijn. De onderhandelingen voor het nieuwe contract begonnen aan het eind van 2017 en liepen in het daarop volgende jaar door. In mei van dit jaar kwamen de onderhandelingen tot een einde.
Bron: prnewswire.com

VS: Officieel einde aan samenwerking Instacart en Whole Foods
Het thuisbezorgplatform Instacart en Whole Foods maken officieel een einde aan hun samenwerking. Het einde van de samenwerking werd al langer verwacht, gezien de e-commerce-gigant Amazon in 2017 Whole Foods in zijn geheel overnam. De CEO van Instacart, Apoorva Mehta, zegt klaar te zijn voor de nieuwe fase in het leven van zijn bedrijf. "Whole Foods was een van onze eerste partners. Maar in de laatste paar jaren heeft zo'n beetje elke grote supermarktketen in Noord-Amerika voor Instacart gekozen als partner.” Hoewel Whole Foods ooit de grootste partner van Instacart was, geven anonieme bronnen aan dat Whole Foods de laatste tijd een aandeel in de omzet genereerde van minder dan 5%.
Bron: cnbc.com

VS: Lidl werkt met Boxed aan thuisbezorging
De Amerikaanse tak van Lidl is een samenwerkingsverband aangegaan met de online groothandelaar Boxed. De thuisbezorgdienst Boxed Express is nu bij een aantal Lidl-vestigingen beschikbaar. Lidl krijgt door de samenwerking met Boxed toegang tot de technologische mogelijkheden van de groothandelaar en alle bijhorende diensten, van de samenstelling van bestellingen tot de bezorging bij de klant. In eerste instantie wordt de samenwerking als een pilot ingezet bij bij twee locaties, namelijk Staten Island in New York en Powder Springs in Georgia. Vanaf de komende maand is de bezorgdienst exclusief vanuit deze Lidl-locaties beschikbaar. Ook is op Boxed.com het gehele assortiment van Lidl te bestellen.
Bron: progressivegrocer.com

VS: Trader Joe's begint YouTube-kanaal
Trader Joe’s is begonnen met een nieuw YouTube-kanaal. Het kanaal geeft consumenten onder andere een blik achter de schermen bij supermarktvestigingen van de keten. Het kanaal heeft op dit moment 19 video's in vier categorieën, waaronder recepten, producten, informatie over de keten zelf en informatie over hoe bepaalde producten worden gemaakt. Eerder kwam Trader Joe's al met podcasts van winkelmedewerkers en managers.
Bron: grocerydive.com

Top 50 van Amerikaanse supermarkten
Progressive Grocer heeft zijn jaarlijkse top 50 van Amerikaanse supermarkten gepubliceerd. De zes hoogste posities van de Super 50 zijn hetzelfde als in 2018. Bij subtop is echter sprake van veel verandering. Amazon/Whole Foods Market is met twee plaatsen gezakt naar nummer 10, terwijl Aldi nu op nummer 9 staat. Daarmee is de sterke invloed te zien van discountketens die vooral op het eigen huismerk focussen. Aldi verkreeg zijn sterke positie dankzij een agressieve aanpak om meer winkels te openen. De grootste concurrent van Aldi, Lidl, had een moeizaam begin, maar begint nu de Super 50 te benaderen. Lidl staat momenteel op de 56ste positie. Meijer wist zijn positie te verbeteren van nummer 12 in 2018 tot nummer 7 in dit jaar. Hy-Vee steeg drie plaatsen tot nummer 12. Giant Eagle steeg twee plaatsen naar nummer 14. Demoulas Supermarkets, dat onder andere de keten Market Basket beheert, klom zeven plaatsen omhoog naar de 18de positie. Save Mart Supermarkets steeg vier plaatsen naar nummer 19, terwijl Ingles Markets zes plaatsen steeg naar nummer 24. SpartanNash steeg twee plaatsen naar de 33ste positie. Coborn steeg zes plaatsen naar nummer 44. Rouses komt nieuw in de top 50 op plaats 47, waar deze keten vorig jaar nog op nummer 51 stond.
Bron: progressivegrocer.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven