EU-update Xylella fastidiosa: nog steeds geen remedie - beheersingsmaatregelen cruciaal

De Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (EFSA) heeft een update gegeven met betrekking tot het risico dat Xylella fastidiosa vormt voor planten en gewassen in de EU. In deze update worden nieuwe inzichten gegeven over de bestrijding van bestaande uitbraken en het voorkomen van verdere verspreiding in de EU.

Bedreiging onder controle houden
Het Plant Health Panel (PLH) van de EFSA heeft een computermodel gebruikt om de verspreiding van X. fastidiosa onder verschillende omstandigheden te simuleren. Uit deze modellen bleek het belang van de implementatie van controlemaatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan en uitbraken uit te roeien. Het model toonde daarnaast de doeltreffendheid van bufferzones in besmette gebieden aan.

Uit de simulaties bleek eveneens dat het beheersen van de insecten die de ziekteverwekker overbrengen in Europa van groot belang is, evenals het minimaliseren van de tijd tussen signalering van de plaag en de implementatie van controlemaatregelen, zoals het verwijderen van aangetaste planten en het afbakenen van gebieden. 

De informatie is waardevol om surveillance- en detectieprogramma's op te zetten in diverse lidstaten. De EFSA ontwikkelt op dit moment in samenwerking met plantkundige diensten in heel de EU richtlijnen met betrekking tot X. fastidiosa.  

 

Bron: efsa.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven