Binnenkort mogelijk Bretonse gember op de markt

In Vildé-Guingalan, in de Côtes-d'Armor, teelt Valentin Moricet exotische gemberrassen die hij geschikt wil maken voor het Bretonse klimaat. De jonge teler beschikt over een areaal van 8.000 m2 dat hij graag uit zou willen breiden. 

De gemberteelt vertegenwoordigt slechts 10% van zijn activiteiten.  Valentin houdt zich vooral bezig met kruiden (40%) en eetbare bloemen (50%). Op zijn bedrijf teelt hij 104 rassen, zowel in kassen als in de volle grond. "Er bestaan zo'n 250 soorten eetbare bloemen en ik kweek er hier 50," vertelt hij.

Vanwege de opwarming van de aarde wil de tuinder vooruit denken, vandaar dat hij experimenteert met Bretonse gember en met succes. Het product uit Vildéen werd in februari zelfs gepresenteerd tijdens de Salon de l'Argiculture in Parijs. "De gember is leverbaar van mei tot oktober. "Ik werk zonder verwarming omdat het gewas zich aangepast heeft aan het klimaat in Bretagne."

De kosten van zijn project worden op €9.000 geraamd. Valentin is daarom een online actie gestart voor het inzamelen van €3.500. Er zullen nog twee acties volgen. De inzamelingsactie is goed begonnen en al meer dan 60% van het eerste streefbedrag is binnen. Het doel van de actie is de financiering van een kas van 39 bij 9 m. 

Naast gember teelt Valentin ook kurkuma uit Réunion, citroengras uit Madagaskar en taro. In de het najaar zal de eerste pindaoogst plaatsvinden. Op zijn bedrijf teelt hij ook citroenen, bananen, mango's en wasabi.

Bron: ouest-france.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven