Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Kansen voor Iraanse dadels en pistachenoten"

Dadels worden meestal uit Tunesië, Algerije en Israël afgenomen en vooral rond kerst en de ramadan in de handel aangeboden. Andere herkomstlanden, zoals bijvoorbeeld Iran, spelen daarentegen eerder een ondergeschikte rol, hoewel men daar heel andere, exclusieve rassen teelt. Andreas Langbehn uit Berlijn heeft het echter tot zijn opgave gemaakt om de Iraanse gedroogde dadels ook in Duitsland bekend en populair te maken.

Na twee semesters in Teheran tijdens zijn studie en verdere reizen in Iran groeide het idee om Perzische noten en gedroogd fruit ook naar Duitsland te brengen. In 2017 werd zijn bedrijf dan daadwerkelijk opgericht, vertelt Andreas. "In het begin ben ik gewoon het diepe in gesprongen. Dat wil zeggen, ik heb gewoon telers en potentiële handelaren, overwegend in Zuid-Iran, bezocht en heb me laten bio-certificeren. Vanaf de afgelopen herfst kon ik me uiteindelijk met de verdere bedrijfsopbouw bezighouden: de marketing, het verpakkingsdesign en de zoektocht naar potentiële afnemers.“


Eigenaar en bedrijfsoprichter Andreas Langbehn tijdens één van zijn zakenreizen.

Potentieel in de groothandel
De volgende stap is nu het opbouwen van een vaste clientèle op de Duitse markt en zo mogelijk ook in de biovakhandel voet te vatten. De eerste bestellingen werden reeds succesvol uitgeleverd, vertelt Andreas. "Bij de verpakkingseenheden hebben we ons in eerste instantie op de bestaande markt georiënteerd, deze variëren afhankelijk van de soort van zakjes van 200 gram tot dozen van 5 en 10 kg. Hoewel we een huismerk aanbieden, geven vooral de grotere ketens over het algemeen de voorkeur aan hun eigen merken. De producten worden - onafhankelijk van het design - ter plekke in Iran verpakt. Ons oorspronkelijke doel was om direct naar de biowinkels en de groothandel te gaan en de producten direct vanuit Iran zonder tussentijdse opslag te bestellen en uit te leveren.“

De ambitieuze importeur heeft nu echter besloten om zich ook tot groothandelaren te richten die tot de middenstand behoren - onder andere op de Großmarkt in Berlijn en Hamburg – die hij vanuit een koelmagazijn van kleinere hoeveelheden zou kunnen voorzien. "We zouden graag grote dozen leveren, waar klanten bijvoorbeeld in de supermarkt dan zelf de gewenste hoeveelheid uit kunnen halen om zo onnodige plastic zakjes of verpakkingsmateriaal te vermeiden", voegt Andreas er aan toe. 

Mazafati & Piarom
Juist bij dadels spelen verschillende herkomsten (overwegend Tunesië, Algerije, Israël) en beproefde rassen (Deglet Nour, Medjoul) een rol. Andreas wil zich daarom niet alleen op de bestaande markt oriënteren, maar met Perzische dadels andere rassen dan gebruikelijk aanbieden. "De Mazafati zou qua prijs op hetzelfde niveau als Deglet Nour liggen. De Kabkab is over het algemeen nog iets voordeliger en is het hele jaar door leverbaar. De Mazafati en Piarom zijn tussen augustus/september en het huidige moment verkrijgbaar. Voor volgend seizoen willen we zeker rond de feestdagen en de ramadan het complete assortiment kunnen leveren.“


Perzische pistachenoten zijn normaal gesproken tussen september en april verkrijgbaar. De drie verkrijgbare soorten worden aangeboden in alle varianten (onbewerkt, gezouten, geroosterd, met en zonder saffraan). Naast onbewerkte producten (dadels en pistachenoten) maken saffraan, dadelsiroop en dadel/balsamicoazijn het aanbod compleet.

De Mazafati heeft in de afgelopen jaren reeds een bepaalde positie binnen de Duitse handel verworven. De twee andere rassen uit Iran - Piarom en Kabkab – zijn daarentegen nog een randverschijning, weet Andreas. "Ons streven is om ook deze rassen bekender te maken. Daarom bieden we ons gehele assortiment voor het eerst zowel in bio-kwaliteit alsook in conventionele kwaliteit aan. Bij de pistachenoten bieden we reeds uitsluitend bio-producten aan.


Het dadelassortiment van het nieuwe importbedrijf bestaat uit drie rassen: De Piarom heeft een heel eigen aroma en een consistentie zoals winegums. De Kabkab groeit uitsluitend in het zuidwesten van Iran en is een sappige, zachte dadelsoort. Het bekendste ras Mazafati wordt uitsluitend in verse toestand geoogst en heeft een licht nootachtige smaak. 

In z'n totaliteit ziet de pionier een veelbelovend potentieel voor zijn importproducten. "De Mazafati-dadel heeft natuurlijk al een bepaalde plaats in de handel. Interessanter is echter hoe de Piarom zich op de markt ontwikkelt: dit relatief dure ras heeft een vaste consistentie zoals geen andere dadel en heeft alleen daardoor al een onderscheidend kenmerk. Bij de pistachenoten ziet Andreas goede kansen voor de kleinere Fandoghi-variëteit, hoewel bio-pistachenoten in de huidige handel eerder nog een randproduct vormen. "Afgelopen jaar hadden we echter een aanvraag van Edeka voor de grotere Akbari. Ik zie in ieder geval kansen voor Iraanse dadels en pistachenoten in de Duitse handel“, zegt Andreas afsluitend.

Voor meer informatie:
Persian Food Import
Andreas Langbehn
Rigaer Str. 57
10247 Berlin.
Tel: +49 1573 - 095 0365
E-mail: langbehn.andreas@gmail.com
www.persianfoodimport.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven