Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zweer van Aalsburg, FruitMasters:

"Goede appelafzet op binnenlandse markt, kleine en klasse II-peren hadden het moeilijk"

Tholen - De droogte van afgelopen zomer heeft zijn sporen nagelaten in het huidige hardfruitseizoen. Toch ziet sourcing- en sales manager Zweer van Aalsburg van FruitMasters nog de nodige lichtpuntjes. "Prijstechnisch is het Elstar-seizoen redelijk verlopen. Deze veilen we nog tot eind juni. Als je spreekt van een prijsniveau van 1.07-1,12 euro voor de 70'ers en 1,00 tot 1,15 euro voor de 75-sortering, dan mogen we niet klagen.

"Fuji's worden tussen de 63 en 70 cent verkocht en ook de Jonagold gaat voor redelijke prijzen weg. De appelafzet binnen Nederland is het hele seizoen goed geweest. En ook de kwaliteit van de appelen is redelijk geweest. Wel zie je dat deze markt een binnenlandse aangelegenheid is geworden. De buitensporige maten die je moet exporteren, hebben het lastig gehad", vervolgt Zweer.

"Bij de peren heeft de droogte wel zijn weerslag gehad op de kwaliteit, zowel voor de maatsortering als het uitstalleven. De kwaliteit varieert van goede tot mindere partijen. Als FruitMasters hebben we het geografische voordeel dat we de peren vanaf de Betuwe tot het noorden hebben kunnen beregenen. Onze Zeeuwse peren zijn inmiddels wel geruimd", vertelt Zweer.

"Qua prijsvorming is met name het perenseizoen van de kleinere maten en de klasse II moeizaam verlopen. Maar voor de goede maten en betere peren zit je toch op een redelijk prijsniveau tussen de 50 en 60 cent. Natuurlijk missen we nog altijd de Russische markt, maar verder is de vraag redelijk breed geweest. Duitsland, Spanje en het Verengd Koninkrijk doen momenteel allemaal goed mee. Ook de export richting de verre bestemmingen is goed doorgelopen, al raakt die van lieverlee wel op zijn einde."

"Meestal zie je vanaf medio juni wel een afname van de verkoopvolumes, omdat veel mensen dan kiezen voor het zomerfruit, maar dan zal ook het gros van het volume van de markt zijn", vervolgt de commercieel manager. Druk op de markt vanwege het beschikbare importhardfruit is volgens hem niet aan de orde. "De eerste Jazz-appels zijn alweer gearriveerd en de Gala's volgen komende week, maar alles wordt op contract afgestuurd. Dat geldt ook voor de importperen. Overzeese producenten weten dat er genoeg hardfruit beschikbaar is in Europa en willen zekerheid en sturen niets op de bonnefooi."

Voor meer informatie:
Zweer van Aalsburg
Fruitmasters
Deilseweg 7
Postbus 222
4190 CE Geldermalsen
Tel: 0345 578 808
Z.vanAalsburg@fruitmasters.nl 
www.fruitmastersholland.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven