Spanje

Coöperaties in Granada promoten groene asperge in Europa

Terwijl de oogst van groene asperge volop aan de gang is, werkt Cooperativas Agro-alimentarias uit Granada intensief samen met de sector om de beste resultaten te verkrijgen voor coöperaties en telers. De ontwikkeling van de teelt en de markt wordt gevolgd en de consumptie van deze groente wordt op nationaal en internationaal gepromoot. Het gewas wordt geteeld door specialisten in Granada, de Spaanse provincie met de meest omvangrijke teelt van groene asperge.

Ervaring en diepgaande kennis van dit gewas gaan hand in hand als het gaat om het verkrijgen van een groene asperge van topkwaliteit. Het product wordt zeer gewaardeerd op de Europese markt, waar de coöperaties uit Granada 70 procent van hun oogst afzetten.

"De weersomstandigheden zijn gunstig. Het is een zeer goed seizoen met een vers en fijn product dat de karakteristieke smaak heeft die het gevolg is van de omstandigheden in deze regio. Verder heeft het product zeer kenmerkende uiterlijke eigenschappen", stelt Antonio Francisco Zamora, vertegenwoordiger van de aspergesector van de Provinciale Federatie, en tevens voorzitter van de coöperatie Centro Sur (Huétor Tájar).

De groene asperge wint in Europa terrein van de witte asperge. De coöperaties in Granada hebben zich sterk gemaakt voor dit Spaanse product en willen dat het product in de EU 'in de mode' raakt. Hierbij hebben ze de steun van een afzetkanaal dat waardering heeft voor de professionaliteit van het aanbod en de ideale teeltomstandigheden van de regio.

De Provinciale Federatie organiseert samen met de coöperaties Centro Sur, Cosafra, Los Gallombares, Granagenil, Hortovilla, San Isidro, Los Fresnos en Espárrago de Granada (deze organisatie verenigt Vegachauchina, Agroláchar, Espafrón, Agromesía en Espalorquiana), een promotiecampagne voor groene asperge, om de voordelen van dit voortreffelijke product onder de aandacht te brengen.

"Vanuit de Federatie werken we samen met alle coöperaties om twee hoofddoelen te bereiken. Aan de ene kant coördineren we het aanbod, om momenten van marktverzadiging te voorkomen en aan de andere kant brengen we het belang van de consumptie van deze asperge onder de aandacht. Het product is vanwege zijn hoge voedingswaarde namelijk zeer aan te bevelen als onderdeel van ons eetpatroon", licht de vertegenwoordiger van de sector toe.

Hoewel het aanbreken van de oogst voor landen als Duitsland en Italië in de afgelopen weken tot een aantal afzetproblemen heeft geleid, "zijn we erin geslaagd om deze situatie na een aantal dagen hard werk naar tevredenheid te boven te komen", aldus Zamora.

Het duurt nog ongeveer een maand voordat het seizoen afloopt. De sector blijft doorgaan met het promoten van de consumptie van dit product, dat dagelijks vers geoogst op de tafel van duizenden consumenten terechtkomt en vitaminen, calcium, vezels, antioxidanten en natuurlijke diuretische bestanddelen bevat. Een ander voordeel van de groene asperge is zijn veelzijdigheid in de keuken: er kunnen allerlei gerechten mee bereid worden, van de meest traditionele tot de meest vernieuwende.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven