Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mexicaanse limes jaarrond beschikbaar

Het telen van limes kan een behoorlijke uitdaging zijn omdat het fruit gevoelig is voor beschadigingen, met name als gevolg van het weer. Het feit dat limes het hele jaar door verkrijgbaar zijn, bewijst dat telers en verladers erin geslaagd zijn deze uitdagingen het hoofd te bieden. Teeltbedrijven zoals Limex SiCar bijvoorbeeld, dat in meerdere regio's limes teelt zodat het over een buffer beschikt wanneer één regio wordt getroffen door overvloedige regenval of harde wind. 

"We telen onze limes in verschillende gebieden in Mexico, waaronder Veracruz, Tabasco, Colima, Michoacán en Jalisco," begint Luis Gudino, directeur van Limex SiCar. "Dit zorgt niet alleen voor een grotere aanvoer maar betekent ook dat we niet afhankelijk zijn van slechts één regio. De teelt van limes hangt in grote mate af van het weer. Zo levert meer neerslag fruit in grotere maten op."

Markt is veranderlijk
Een andere grote uitdaging waar de limessector mee kampt, zijn de vele prijsschommelingen. Dit geldt voor zowel telers als afnemers. Deze fluctuaties zijn veelal het gevolg van problemen met het weer maar kunnen ook veroorzaakt worden door politieke kwesties of natuurlijke variaties in de productie gedurende de seizoenen. Een voorbeeld hiervan is de verdubbeling van de prijs in maart. Nog recenter is de dreiging van de Verenigde Staten om de grens met Mexico te sluiten, die eveneens zijn weerslag op de prijzen had. Gudino zegt dat telers zich realiseren dat afnemers meer zekerheid willen en daarom probeert Limex SiCar haar prijzen beter te beheersen. 

"De limesmarkt wisselt per dag en we zijn daarom voortdurend afhankelijk van de marktgegevens van de USDA. Ook hebben we  regelmatig contact met verkopers," legt hij uit. "We proberen de prijzen zo stabiel mogelijk te houden. We hebben drie prijsperiodes in gecategoriseerd, afhankelijk van de verwachte volumes. Dit heeft geholpen om wat meer zekerheid omtrent de prijzen te creëren. In mei is de aanvoer bijvoorbeeld doorgaans erg goed, zoals ook nu weer het geval is. Vorig jaar verliep echter abnormaal en was de aanvoer laag."

Om in te spelen op mogelijke transportvertragingen, zoals die na het dreigement over de sluiting van de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten, onderzoekt Limex SiCar ook andere opties. "De situatie met betrekking tot de grens belemmerde ons in april bij het verladen van product per vrachtwagen naar de VS, " legt Gudino uit. "Vanwege dit soort situaties zijn we op zoek gegaan naar andere mogelijkheden, zoals het vervoer over zee. Met dit soort diversificatie hopen we de prijzen zo stabiel mogelijk te houden."

Export naar Noord-Amerika, Europa en Japan
Limex SiCar exporteert haar verse limes naar de Verenigde Staten en Canada. Het bedrijf meldt dat de aanvoer momenteel goed is. Ondanks het tekort aan neerslag produceren de bomen voldoende vruchten. "Momenteel is er sprake van een tekort aan regen maar het ziet ernaar uit dat het fruit hier geen schade van ondervindt en ook de productie is normaal," vervolgt Gudino. 

Hij vertelt verder dat de aanvoer vanuit Colima momenteel toeneemt. "In Colima worden jaarrond limes geteeld maar tussen mei en augustus zijn de hoeveelheden het grootst. In Veracruz en Tabasco ligt de productiepiek tussen juli en oktober. Met name in de periode van oktober tot december is de beschikbaarheid van limes van premium kwaliteit groot. Michoacán produceert ook jaarrond limes, met een piek in de periode van februari tot april."

Hoewel alle verse limes van het bedrijf bestemd zijn voor de Noord-Amerikaanse markt exporteert Limex SiCar ook bewerkte limesproducten naar klanten in Europa en Japan. "Ons bedrijfsonderdeel Citrojugo produceert en verwerkt limesproducten, zoals sappen, essentiële oliën, en gedroogde schillen en exporteert deze naar Europa en Japan," vertelt Gudino. "We hebben ook partners in Peru, Colombia en Guatemala, hetgeen onderdeel uitmaakt van onze strategie om internationaler te worden."

Nieuw pakstation eind deze maand geopend
Later deze maand zal Limex SiCar haar bestaande pakstation in MIssion, Texas, verruilen voor een splinternieuwe en veel grotere faciliteit in McAllen. Volgens Gudino is het nieuwe pakstation dubbel zo groot als het huidige en zal er drie maal zo veel fruit kunnen worden verwerkt. Ook beschikt de nieuwe faciliteit over meerdere gekoelde laadperrons en een nieuwe kantoorruimte. 

"Met de 10.219 m2 tellende faciliteit in McAllen zal onze capaciteit verdrievoudigen. "Het nieuwe pakstation heeft 24 laadperrons, alle gekoeld, en een nieuwe kantoorruimte van 1.114 m2. Eén van de highlights van het nieuwe gebouw is dat het uitgerust is met de nieuwste technologieën. De meeste functies worden gecontroleerd door robots en andere hightech sorteersystemen. Dit verhoogt de efficiëntie op meerdere manieren. Zo wordt het vorkheftruckverkeer in de faciliteit met de helft gereduceerd. Een ander groot pluspunt is de locatie aan een belangrijke handelsroute waardoor we onze containervracht kunnen maximaliseren en onze kosten kunnen verlagen."

Voor meer informatie:
Luis Gudino
Limex SiCar
Ph: +1 (956) 581-6080
luis.gudino@limexsicar.com

Publicatiedatum: