Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 19/2019

'Nederlandse aanvoer van paprika's toegenomen'

Bij paprika's domineerde Nederland de markt, gevolgd door Turkije. De aanvoer vanuit Nederland nam daarbij ook toe. De presentie van Spaanse offertes verminderde ondertussen. België vulde het aanbod aan, net als Duitsland. Marokkaanse import doekte tegen het weekend alleen nog in Frankfurt op. Op sommige plaatsen nam het aanbod zo sterk toe dat de prijzen regelrecht instortten, aangezien de vraag achter bleef bij het aanbod. Zo waren prijsverlagingen van 20% en meer geen uitzondering. De lagere prijzen hadden echter niet altijd voldoende effect op de afzetmogelijkheden.

In München zag men een ander beeld: hier kon de vraag niet volledig gedekt worden, waardoor ook prijsverhogingen geen zeldzaamheid waren. Een soortgelijke situatie was in Berlijn te zien, waar enkele ladingen aan de levensmiddelenhandel gebonden waren en het vrij beschikbare aanbod daardoor te klein uitviel. Hierdoor moesten ook de klanten in de hoofdstad dieper in de buidel tasten. Daar kwamen ook in grotere mate klasse 2 paprika's uit Spanje op de markt, die vanwege de lage prijs voldoende belangstelling genereerden.

Appelen
Duitse partijen domineerden nog altijd de handel: Elstar, Jonagold en Braeburn vormden daarbij de basis van het aanbod. De kwaliteit van het fruit overtuigde over het algemeen. De handelaren moesten hun prijzen maar zelden bijstellen aangezien de afzet gestaag verliep.

Peren
De aanvoer vanuit overzee bepaalde de handel. Er waren voornamelijk Chileense en Zuid-Afrikaanse peren voorhanden. De handel verliep over het algemeen eerder rustig. 

Druiven
Thompson Seedless druiven waren overal aanwezig op de markt; ze stamden uit Chili, India en Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse aanvoer nam af. Aangezien ook de vraag minder werd, bleven de prijzen meestal op het reeds bestaande niveau.

Aardbeien
Het aanbod stamde voor vrijwel gelijke delen uit Italië en Duitsland. Het slechte weer leidde aan het begin van de week tot een matige vraag, waar zonder problemen aan kon worden voldaan.

Citroenen
De afzet van de Spaanse partijen - die deze week een monopolie hadden - verliep constant. De handelaren zagen maar zelden aanleiding om de prijzen van de voorgaande week aan te passen.

Bananen
Bij bananen was de situatie niet uniform: zo nu en dan doken veel via Nederland ingevoerde partijen op die men maar moeilijk kwijtraakte.

Bloemkool
Qua hoeveelheid haalde Duitsland Frankrijk in. Dit lag vooral aan de enorme afname van de Franse partijen. Ook Italië verloor sterk aan presentie.

Sla
Bij ijsbergsla intensiveerde de beschikbaarheid van de Duitse partijen enorm. De toonaangevende Spaanse partijen raakten hierdoor onder druk. Aangezien ook de kwaliteit van de Spaanse partijen niet altijd overtuigde, waren prijsverlagingen nauwelijks te voorkomen.

Komkommers
Het aanbod bestond uit Nederlandse, Duitse en Belgische ladingen. De belangstelling was niet bijzonder groot. Aangezien het aanbod toenam, was er op sommige plaatsen sprake van een overaanbod.

Tomaten
Nederland en België domineerden de markt, gevolgd door Italië en Duitsland. Het weer was niet bepaald bevorderend voor de verkoop. De beschikbaarheid nam toe en overtrof de afzetmogelijkheden.

Asperges
Duitsland domineerde duidelijk de handel. Het aanbod nam vanwege het slechte weer af. Maar ook de vraag was niet bijzonder groot, waardoor er moeiteloos aan de vraag kon worden voldaan.

Publicatiedatum: