Rob Roos (FvD) kritisch over ongelijk speelveld Europa

Kandidaat-lid EP Rob Roos op bezoek bij HillFresh

Donderdag 23 mei vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. In het kader daarvan organiseert GroentenFruit Huis de komende weken diverse werkbezoeken om de belangen van de leden van GroentenFruit Huis nog eens te benadrukken bij kandidaatEuroparlementariërs. Op dinsdag 14 mei jl. bezocht kandidaat-lid Rob Roos (Forum voor Democratie) HillFresh om in gesprek te gaan over de internationale handel in groenten en fruit en de rol daarbij van de Europese Unie.

Roos is momenteel als FvD-lijsttrekker in de provincie Zuid-Holland nauw betrokken bij de besprekingen over een nieuw college van Gedeputeerde Staten, maar staat tegelijkertijd ook op nummer 2 op de Europese kandidatenlijst van zijn partij. Hij werd in Barendrecht ontvangen door Martijn van Asperen van HillFresh. Samen met Wim Rodenburg, Inge Ribbens en Driekus van de Ven van GroentenFruit Huis ging Roos in gesprek over de mogelijkheden die de interne Europese markt biedt aan handelaren, maar ook over de barrières die steeds hoger worden voor de import van groenten en fruit vanuit derde landen. "Als voormalig ondernemer in de energie- en telecomsector wil ik naar Brussel om dat soort problemen aan te pakken omdat ik weet hoe frustrerend dergelijke obstakels kunnen zijn," zei Roos in een reactie.

GroentenFruit Huis benadrukte tijdens het bezoek dat het goed zou zijn als er namens Nederland een grotere afvaardiging Europarlementsleden zitting zou nemen in de commissie internationale handel. Via die parlementaire commissie kan er mogelijk meer invloed worden uitgeoefend op de importbeperkende maatregelen die al langere tijd een doorn in het oog zijn van vele importeurs. Verschraling van het assortiment van gezonde groenten en fruit ligt op de loer.

Tegelijkertijd werd ook het belang van de interne Europese markt benadrukt door Rodenburg: "Zonder interne Europese markt zijn we uiteindelijk nergens, een vers product vraagt om snelle logistiek zonder grensbeperkingen." Een bewering die door cijfers van Van Asperen werd ondersteund toen hij duidelijk maakte dat ruim 60% van de geïmporteerde producten in andere EU-lidstaten
wordt afgezet.

Roos gaf, na een rondleiding door het distributiecentrum van HillFresh, aan grote interesse te hebben in de groente- en fruitsector. De kans, dat hij daadwerkelijk in het Europees Parlement komt, is aannemelijk aangezien Forum voor Democratie bovenaan staat in de peilingen. Als het inderdaad zo ver komt, wil Roos kritisch naar Europa kijken en de grote verschillen, die er geregeld tussen de lidstaten zijn op het vlak van wet- en regelgeving, zoveel mogelijk wegnemen.

Verkiezingen Europees Parlement
Om de vijf jaar worden leden van het Europees Parlement rechtstreeks gekozen door de inwoners van de Europese Unie. Deze verkiezingen vinden dit jaar voor de negende keer plaats. In Nederland gaan we op donderdag 23 mei naar de stembus. Het Europees Parlement telt in totaal 751 zetels waarvan er 26 gereserveerd zijn voor Nederland.

De komende tijd worden er door GroentenFruit Huis meer werkbezoeken georganiseerd met Europarlementariërs om de belangen van de sector te bespreken. Op 16 mei is Jan Huitema, de nr. 2 van de VVD, te gast en op maandag 20 mei gaat Lara Wolters, de nr.7 van de PvdA, mee op werkbezoek.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven