Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Orderpicken met ABC-indeling

Orderpickers zijn gemiddeld de helft van hun tijd bezig met het overbruggen van afstanden tussen de verschillende producten in het magazijn. De afgelegde afstand in een dag kan soms oplopen van tien tot twintig kilometer per dag. Door producten effectief te plaatsen in het magazijn, kan er veel afstand en dus tijd bespaard worden. Bedrijven kunnen de logistiek verbeteren door het magazijn slim in te delen aan de hand van de ABC-indeling. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor de interne logistiek, maar ook voor de klant.

ABC-indeling
De ABC-indeling is een veelgebruikte methode om de indeling van het magazijn te bepalen. Tijdens de analyse is het doel om de voorraad in het magazijn op te delen in snellopers (A), minder snellopers (B) en langzaamlopers (C). Door de snellopers vooraan te leggen en de langzaamloper achteraan, leggen logistiek medewerkers bij het op voorraad zetten en orderpicken minder afstand af. Dit betekent slimmer orderpicken: minder kosten, minder fysieke belasting en meer effectiviteit.

Omloopsnelheid berekenen
Om te bepalen wat de hardlopers en de langzaamlopers zijn, wordt de omloopsnelheid van de producten berekend. De omloopsnelheid van producten is het aantal keer dat een artikel in een bepaalde periode wordt verkocht. Hoe hoger de omloopsnelheid, hoe beter het product wordt verkocht. De omloopsnelheid kan op verschillende manieren worden berekend: met een warehousemanagementsysteem met analysefunctie of met software zoals Microsoft Excel.

Formule: omloopsnelheid: omzet in stuks / gemiddelde voorraad in stuks.

Notitie: vaak zijn deze gegevens te vinden in het voorraadbeheersysteem.

Goed begin is het halve werk
De ABC-indeling is een goed startpunt. Zoals altijd is de beste indeling van het magazijn echter afhankelijk van de specifieke werkomgeving. Om nog meer winst uit een magazijnindeling te halen, is er meer nodig dan alleen de ABC-methode. Er moet dan bijvoorbeeld ook rekening gehouden worden met diverse klantgroepen, afmetingen en opslagmethodes van de producten. Daarbij kunnen veel hardlopers op dezelfde plek in het magazijn verkeersdrukte veroorzaken, wat inefficiƫnte en onveilige situaties tussen heftruck en magazijnpersoneel kan opleveren.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum: