Fluctuerende prijzen in Chinese gembermarkt

De Chinese sector voor verse gember merkt in mei de gevolgen van bedrijven die hun gember in bewaring plaatsen. Telers zijn terughoudend om hun gember op de markt te plaatsen. De vraag neemt binnen China toe en het aanbod aan gember wordt snel afgezet. Door deze omstandigheden nemen de prijzen op de markt voortdurend toe.

In voorgaande jaren was er sprake van een overschot aan verse gember en aan gember in bewaring. In de tweede helft van 2019 zal er echter niet genoeg gember zijn om aan de vraag op de markt te voldoen. Dit is op zich goed nieuws voor zowel telers als voor handelaren met gember in bewaring.

Als er wordt teruggekeken op de Chinese gembersector in 2018, kan worden gezegd dat dit een jaar vol calamiteiten was. Er was sprake van vorst, hagelstormen, harde wind en overstromingen. Door deze extreme weersomstandigheden is de oogst aan verse gember in volume afgenomen. Ook de kwaliteit van de gember had hiervan te lijden. De verminderde opbrengst leidde tot hogere retailprijzen, exportprijzen en prijzen bij telers. 

Naast dat het algemene aanbod vanuit teeltgebieden is verminderd, is ook het volume aan gember van topkwaliteit ernstig beperkt. Dit heeft tot extreem hoge prijzen geleid, wat negatieve gevolgen had voor verse gember. Het aanbod aan gember voor de export komt voornamelijk van handelaren met gember in bewaring. Dit volume in bewaring is in rap tempo aan het verdwijnen.

Het aanbod zal sneller leeg raken als de temperaturen gaan stijgen. Als de weersomstandigheden te warm worden, wordt het steeds moeilijker om verse gember in kelders te bewaren. Handelaren met gember in bewaring hebben dan niet veel tijd meer om van hun aanbod af te komen. Dit leidt ertoe dat de handel in gember aan tempo toeneemt. Teeltgebieden hadden zowel in de periode waarin de gember nog aan het groei was als tijdens de oogst te maken met zware neerslag. Het gevolg hiervan is dat de gember veel water bevat, waardoor deze moeilijk kan worden bewaard zonder dat er sprake is van kwaliteitsverlies.

Ondanks dat de kwaliteit van de verse gember is afgenomen en het volume aan verse gember van topkwaliteit beperkt is, blijven de prijzen hoog. De opbrengst per hectare is dit jaar fors afgenomen in vergelijking met voorgaande jaren. In sommige teeltgebieden ging de gehele oogst verloren. Gembertelers zijn bang om hun opbrengst te goedkoop op de markt te plaatsen. Ze kiezen er daarom voor om te wachten tot de prijzen toenemen in de hoop om voor eerder geleden verliezen te kunnen compenseren.

De markt voor verse gember krijgt in 2019 mogelijk te maken met een situatie waarin gember van topkwaliteit erg duur zal zijn, maar gember van lage kwaliteit erg goedkoop. De prijs voor verse gember van lage kwaliteit zal kortom zwak blijven, terwijl die van goede kwaliteit mogelijkheden hebben om alleen maar hoger te worden.


Contact: Zhang Yang
Bedrijf: Anqiu Xinlong Food Co., Ltd.
E-mail: xinlongfoods@163.com 
Telefoon: +86 139 6364 0217 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven