Handelaren Europees Centrum over lage prijzen zomerfruit

"Het lijkt wel alsof we geen middenmarkt meer hebben"


Tholen - In het Europees Centrum voor Groenten en Fruit wachten de handelaren op hogere temperaturen en zon. “April en mei zijn normaal de maanden om te verkopen, maar dan hebben we wel mooi weer nodig”, vertelt Cédric Geens van importbedrijf W. Jonckheere.

“Spanje heeft dit jaar een hele goede productie van steenfruit en meloenen. We zijn enkel het seizoen begonnen met lage prijzen, omdat er teveel volumes op de markt zijn en te weinig vraag. Meloenen en steenfruit worden gegeten wanneer het lekker weer is, maar afgelopen weekend viel het erg tegen. Gelukkig zijn de vooruitzichten voor deze week een stuk beter", aldus de handelaar.


Stefan Adriani en Cédric Geens van W. Jonckheere

“De prijzen voor watermeloenen lagen vorig jaar tijdens het begin van de Ramadan tussen de €0,80 en €1,00 per kilo. Dit jaar tussen de €0,15 en €0,30 per kilo. De prijs van perziken is tevens niet al te best. Vorig jaar lagen de prijzen voor perziken, maat 8 rond de €8,00 en op het moment rond de €2,50. Het lijkt wel of wel geen middenmarkt meer hebben”, aldus Geens. Wat er wel aan vraag en populariteit lijkt te winnen, zijn de avocado en de zoete aardappel. “De vraag naar beide producten is goed en neemt elk jaar toe. Zowel de greenskin als de Hass-avocado verkopen beide erg goed.”

Spaanse kersen
Bij Van Lier waren de eerste Spaanse en Italiaanse kersen binnen. “Kersen zijn producten die worden gegeten met mooi weer en dat hebben we een tijd niet gehad. Citrus heeft het daarentegen wel goed gedaan, waarschijnlijk beter dan over een maand wanneer we echt in het zomerseizoen zitten”, vertelt Dirk Bilteryst van Van Lier.

Kiwi’s
Van Dijk Foods Belgium heeft sinds begin mei de eerste Nieuw-Zeelandse Zespri SunGold kiwi’s binnen. “Het is een mooi product en verkoopt goed. De groene komen ongeveer een week of 2 later dan de SunGold binnen. Hoewel we merken dat de SunGold’s steeds populairder worden, is groen nog steeds de nummer één qua verkoop.” De handelaar is zeer te spreken over de kwaliteit van het Spaans steenfruit, maar de verkoop loopt dankzij het weer nog wat achter.  


Een gedeelte van het gamma van exotenspecialist Exofi


Starfruit heeft al heel wat meloenen in haar assortiment

Voor meer informatie:
W. Jockheere
+32(0)22 42 61 03
cgeens@wjonckheere.be 

Voor meer informatie:
Dirk Biltereyst,
Van Lier 
+32 2 215 49 15
dirk.biltereyst@vanlier.be 

Voor meer informatie:
Van Dijk Foods Belgium
+32(0)15 55 65 61
sales@vandijkfoods.be 
www.vandijkfoods.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven