Prijsdaling Valenciaanse artisjokken

Spaanse artisjoksector lijdt onder enorme import uit Peru

Telersvereniging LA UNIÓ de Llauradors in de regio Valencia heeft een prijsdaling van 44% voor artisjokken bekend gemaakt als gevolg van de artisjokimport uit Peru voor de verwerkingsindustrie. 

De prijs, die lokale telers krijgen, is gehalveerd, vergeleken met vorig seizoen. De daling ligt op € 0,20 - 0,30 / kg voor artisjokken voor de verwerkingssector en op € 0,35 -0,45 / kg voor verse artisjokken. 

Door de Peruaanse artisjokken zijn telers gedwongen hun product voor de verwerking naar de versmarkt te verschuiven, waardoor een overaanbod ontstaan is en prijzen dalen. Ook kunnen de Valenciaanse telers hun artisjokken aan het einde van het seizoen niet zoals gebruikelijk kwijt aan de verwerkingsindustrie met voor hen desastreuze gevolgen. 

LA UNIÓ wil consumenten vragen om de herkomst op geconserveerde artisjokken na te gaan in winkels en supermarkten en de Spaanse versie te kiezen. Volgens de unie 'moet er een einde gemaakt worden aan de mythe dat tuinbouwproducten uit derde landen goedkoper zijn. Door producten uit eigen land te consumeren, gaan de opbrengsten naar de eigen telers en blijven ze in het eigen land.'

Bron: agroinformación.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven