Spanje: prijs watermeloen daalt in 15 dagen met 60%

De huidige watermeloenprijzen baren telers grote zorgen. De prijzen liggen lager dan in de afgelopen vijf jaar.

Volgens het Prijzen- en Marktenobservatorium van de regering van Andalusië zijn deze prijzen het gevolg van de temperaturen in Europa, die niet bevorderlijk zijn voor de consumptie, wat tot gevolg heeft dat de export van het product niet de gewenste omvang bereikt. Daar komt het grote aanbod van Almería nog bij, evenals de concurrentie met de oogst van Costa Rica en Brazilië. Ook de watermeloenen uit Senegal en Marokko zorgen voor concurrentie. De kwaliteit van deze meloenen is, in tegenstelling tot de afgelopen jaren, niet aangetast, zodat deze landen nu ook een product bieden dat voldoet aan de eisen van de consument.

Volgens Asaja hebben de prijzen een "belachelijk laag niveau" bereikt, en zijn ze in nauwelijks 15 dagen met 60% gedaald. "Deze week zetten we witte watermeloen af voor zo'n 20 cent per kilo en er zijn variëteiten die zelfs voor minder zijn afgezet. Dit soort prijzen zijn niet gangbaar voor deze periode van het jaar, in feite zijn ze zelfs zeer ongebruikelijk", stelt Pascual Soler, voorzitter van Asaja in Almería.

"Vier jaar gelden maakten we al een dergelijke situatie mee in deze tijd van het jaar, maar toen lagen de prijzen niet zó laag", vertelt Soler. "Wat ons werkelijk zorgen baart, is dat het moeilijk zal worden om de door deze prijzen veroorzaakte verliezen te boven te komen".

Asaja stelt dat de watermeloen een van de producten is waarop telers dit seizoen ingezet hebben. De sector is erin geslaagd om een oogst van uitstekende kwaliteit te bereiken. Daarom is de huidige situatie zorgwekkend, helemaal na een winter die qua prijzen voor bijna geen enkel product echt gunstig is geweest. "We zijn bang dat de situatie niet zal veranderen in de komende dagen of weken, want dat zou betekenen dat deze telers hun verliezen niet kunnen compenseren", geeft de telerscoöperatie aan.

Veel handelaren bewaren producten, terwijl een grote groep telers de oogst zo veel mogelijk probeert uit te stellen in de hoop op een herstel van de telersprijzen.

De Andalusische organisatie stelt dat de maten 2 en 3 van de gestreepte en van de zwarte pitloze watermeloen het best lopen, terwijl de maten 5, 6 en 7 van de gestreepte watermeloen, die grotendeels bestemd worden voor de exportmarkt, de laagste prijzen opleveren.

De zwarte pitloze watermeloen is het meest gewild op dit moment. Daarna volgen de pitloze gestreepte watermeloen en de gestreepte mini-watermeloen.

De Spaanse consumptie van watermeloen lag in het seizoen van 2017 op 8,4 kilo per persoon. Dit cijfer ligt de afgelopen jaren steeds boven de 8 kilo. Pitloze middelgrote watermeloenen blijven populair onder de Spanjaarden, terwijl de Europese consument vooral vraagt om kleine watermeloenen.

Bron: hortoinfo.es 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven