Negende World Avocado Congress

Avocado-areaal Colombia blijft groeien

Colombia is een land met een grote natuurlijke rijkdom en een tropisch klimaat. Het land onderscheidt zich door zijn mogelijkheden in de landbouwsector doordat het beschikt over een bodem die gekenmerkt wordt door onder andere een gematigd klimaat, een geschikte vochtigheidsgraad, een hoge lichtdoorlatendheid en een opvallende hoogteligging. Deze factoren verlenen een speciaal karakter aan het Colombiaanse fruit en met name aan de avocado.

De avocadosector is sterk gegroeid in het land; het areaal dat gewijd is aan dit gewas, dat een revolutie teweegbrengt op de internationale markten (met name in Europa, de VS en nu ook Azië), neemt jaar op jaar toe.

Wat in 1982 begon met een paar telers met avocadobomen is nu, 37 jaar later, uitgegroeid tot een areaal van 17.000 hectare, verdeeld over de regio's Caldas, Antioquia, Valle del Cauca, Santander, Norte de Santander en Risaralda.

Niet alleen het areaal is exponentieel gegroeid in de afgelopen tijd; ook de avocado-export is aanzienlijk toegenomen. In 2009, toen Colombia voor het eerst avocado exporteerde, verzond het land twee en een halve container naar Nederland. Nu, slechts, tien jaar later, is dit cijfer op indrukwekkende wijze overtroffen. De huidige avocado-export heeft een totale omvang van 56.700 ton, goed voor 78 mld dollar.

De groei van deze sector heeft positieve gevolgen voor het land. Vele families leven nu van de avocadoteelt, de sector levert vrouwen werk op en de avocadobomen kunnen zich in een groot deel van de regio's van het land gunstig ontwikkelen, hetgeen leidt tot een hoge productiviteit.

De ontwikkeling van de sector in Colombia heeft ook buitenlandse investeringen aangetrokken. Mexicaanse, Chileense en Peruaanse investeerders kochten al meer dan 6.000 hectare aan Colombiaanse grond op met als doel om avocado te gaan telen.

Naast de grote kansen voor Colombia in de teelt van dit fruit, zijn er ook veel uitdagingen. Zo moet het land ervoor zorgen concurrerend en duurzaam te blijven op de lange termijn. Hiervoor moeten specifieke stappen ondernomen worden, zoals het inzetten op productkwaliteit, door te werken aan de ontwikkeling van oorsprongscertificaten met als doel om de kwaliteit van de avocado te harmoniseren. Ook moet ingezet worden op landbouwbeheer en moet er speciale aandacht worden besteed aan de bevordering van de binnenlandse avocadoconsumptie.

Het is raadzaam om een beroep te doen op zowel kleine als grote telers, zodat ze zich inzetten voor de levering van kwaliteitsproducten. Het gaat niet alleen om het openen van markten en het versturen van een grote hoeveelheid containers, maar het is ook nodig dat het land promotiestrategieën inzet en hiervoor zijn financiële investeringen vereist.

Geïnteresseerden die meer te weten willen komen over de avocadomarkt, technologieën die worden toegepast en over andere onderwerpen die van belang zijn voor de sector, kunnen het negende World Avocado Congress bijwonen. Kaartjes zijn te verkrijgen via https://bit.ly/2IdoC7R.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven