Kleinere oogst Midknight Valencia wijst mogelijk op goed seizoen middellate en late sinaasappelen

Late start Zuid-Afrikaans citroenenseizoen maar prima groeiomstandigheden in Sundays River Valley

In Sundays River valley, in de Oostkaap, is de meeste regen sinds 2011 gevallen, zegt Hannes de Waal, directeur van Sundays River Valley Citrus Company. 

De citroenoogst is zo'n drie weken later begonnen. De telers van SRCC hebben tot dusver nog maar 3% van hun oogst geplukt. Dit komt deels vanwege de regenval maar ook omdat zij wachten totdat het fruit goed op kleur is gekomen.

"Markten zijn steeds kritischer op de kleur geworden nu het aanbod wereldwijd groeit," legt De Waal uit. "Drie tot vier jaar terug was dit totaal anders. Nu wachten we af en proberen we het fruit goed op kleur te laten komen. Gelukkig hebben wat aangenaam koel weer gehad en is de kleurontwikkeling op gang gekomen."

"De voorgaande droge jaren leverden problemen op met de maten van onze citroenen. Het fruit bereikte haar maximale grootte niet. De recente regenval zal hier wellicht verandering in brengen. Grotere maten halen wat druk van de markt in het Midden-Oosten, die vooral klein fruit afneemt. Over een maand weten we meer maar de huidige omstandigheden zijn bijzonder gunstig voor onze citroenen." 

"De trage start van het seizoen is ook niet verkeerd met het oog op de verzadigde Europese markt," legt De Waal uit. Hij verwacht echter omstreeks week 26 of 27 een omslag in de dat de situatie op de Europese markt.

Wereldwijde sinaasappelvoorraden zullen op een bepaald moment uitgeput raken
De fruitzetting bij Midknight-sinaasappelen is lager dan verwacht en als de aanvoer van Midknights uit het noorden van het land ook lager is, met name uit de door droogte getroffen gebieden, dan zou het zomaar eens een heel goed sinaasappeljaar kunnen worden.

"Ik denk dat het seizoen goed uit zal pakken. Op een bepaald moment raken de voorraden wereldwijd uitgeput. Naarmate het seizoen vordert, groeit de vraag."

Hij merkt op dat de zomervakanties in het noorden het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen in Europa en Noord-Amerika soms bemoeilijken maar het bedrijf put hoop uit de voortdurende groei van de wereldwijde citroenconsumptie en de huidige trend voor gezonde voeding. 

De arbeidsonrust in Sundays River Valley, in mei vorig jaar, zal zich dit seizoen niet meer herhalen. Citrustelers blijven in gesprek met vakbondsleiders om de problemen op te lossen en de communicatiekanalen open te houden. 

Voor meer informatie:
Hannes de Waal
Sundays River Citrus Company
Tel: 27 42 233 0320
Email: hdewaal@srcc.co.za
https://www.srcc.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven