Appelvoorraad Oekraïne kan tot september mee

Sinds mei vertonen de retailprijzen voor appelen van goede kwaliteit in Oekraïne een stijgende trend maar de groothandelsprijzen blijven laag. Alleen in de retail en detailhandel zijn de prijzen gestegen omdat de kwaliteit sterk achteruit ging, waardoor er ook meer appelen vernietigd werden.Telers daarentegen verhoogden de prijzen van grote partijen voor de groothandel liever niet om hun voorraden snel af te kunnen zetten. 

Volgens analisten van EastFruit is de appelconsumptie tegelijk met de stijging van de retailprijzen afgenomen omdat de nieuwe aardbeienoogst weer op de markt is verschenen, zowel geïmporteerd als afkomstig uit Oekraïense kassen. Ook nam de import van andere zachtfruitcategorieën toe. Toch was het ongebruikelijk koele weer in mei gunstig voor de appelconsumptie. De gemiddelde groothandelsprijs was echter zo laag dat hij niet eens dekkend was voor de productiekosten.

De Ukrainian Fruit and Vegetable Association (UPOA) is de eerste organisatie die de appelvoorraden in Oekraïne in kaart heeft gebracht. Uit de ramingen van de UPOA blijkt dat er zich begin mei nog minimaal 80.000 tot 85.000 ton appelen in het land in bewaring bevonden. Dit is een niet eerder vertoonde hoeveelheid. Vorig jaar bedroeg dit aantal niet meer dan 40.000 ton, aldus Katarina Zvereva, van de UAPA. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven