De Poolse exporteur Ewa-Bis verwacht opnieuw een moeilijk seizoen

"Het slechte weer zal een grote impact op het nieuwe Poolse appelseizoen hebben

Het voorbije appelseizoen in Polen was moeilijk en de kans dat ook het komende seizoen problematisch zal verlopen, is aanzienlijk. Het weer zit niet mee en de oogst heeft vorstschade opgelopen. Als er al appelen te oogsten zijn, dan is het nog maar de vraag of er genoeg arbeidskrachten om dit te doen.  

De problemen waar Polen het afgelopen seizoen mee kampte, hebben ertoe geleid dat appeltelers hun strategie aangepast hebben," legt Damian Kozlowski uit, salesmanager bij Ewa-Bis: "Elk seizoen is weer anders. Het vorige seizoen was extreem moeilijk voor appeltelers vanwege de overproductie, die tot zeer lage prijzen en afzetproblemen heeft geleid. De prijzen waren niet eens dekkend voor de productiekosten. Het aankomende seizoen willen we ons dan ook richten op het toevoegen van waarde aan onze appelen en overige producten, bijvoorbeeld met biologische appelen, onze nieuwe appelmerk Tymbark en milieuvriendelijke verpakkingen. We hebben hoge verwachtingen voor het merk Tymbark, dat in Polen een goede reputatie heeft dankzij haar sappen en puree."

Het zit Poolse telers dit seizoen echter niet mee want nu al heeft het weer roet in het eten gegooid door grote schade aan de oogst aan te richten. "Over het algemeen zijn de weersomstandigheden de Poolse tuinbouwsector dit voorjaar slecht gezind. Februari, maart en april verliepen zeer droog. Er viel drie maanden lang nagenoeg geen neerslag halverwege april gevolgd door strenge vorst. Nu kampen we al sinds begin mei met desastreuze nachtvorst. Rond 13 mei volgende er nog meer koude nachten. Alsof dit nog niet genoeg is, kregen we ook nog een hagelstorm te verduren," vervolgt Kozlowksi. "Dit alles zal ongetwijfeld een grote impact op het aankomende appelseizoen hebben. Pas over twee tot drie weken weten we hoe groot de schade is. Als we kijken naar zachtfruit, zoals aardbeien, frambozen en blauwe bessen, dan ramen onze telers de verliezen op zo'n 40% tot 50%."

Kozlowski hoopt dat de appelen van Ewa-Bis dit seizoen nieuwe markten zullen bereiken. "Onze appelen zijn al naar alle delen van Europa, Noord-Afrika en Azië geëxporteerd. We zouden ons dit seizoen graag focussen op het Verre en Midden-Oosten. Toch bieden markten dichter bij huis, zoals bijvoorbeeld Duitsland, ook interessante mogelijkheden. Om onze doelen te realiseren, zullen we appelen van zeer hoge kwaliteit moeten leveren. Om deze reden adviseren wij onze telers om fruit van goede kwaliteit te telen en de juiste MRL's aan te houden of om zelfs zo ver te gaan als om te schakelen naar de biologische teelt."

Wat betreft de rassen die telers in de toekomst het best zouden kunnen telen, merkt Kozlowksi op dat er sprake is van een verschuiving naar rassen van betere kwaliteit: "Idared is nog altijd het meest populaire ras maar hier is wel verandering in aan het komen. Een paar jaar geleden zijn telers gestart met het planten van eenkleurige rassen, zoals Golden en Red Delicious, Redprince en uiteraard de gestreepte Gala-rassen, die in de hele wereld bekend zijn. Tot nu toe is dit een goede beslissing gebleken maar we zullen de markt nauwlettend in de gaten moeten houden en snel in moeten spelen op de veranderende voorkeuren van klanten."

Eén van de grootste uitdagingen van het afgelopen seizoen was het tekort aan arbeidskrachten. In sommige boomgaarden werden de appelen niet eens geplukt wegens gebrek aan arbeiders uit Oekraïne. Kozlowski denkt dat dit probleem ook het komende seizoen een rol zal blijven spelen: "Het probleem is vanaf het begin van het seizoen duidelijk aanwezig en het zal moeilijk worden om voldoende mensen te vinden. Er komen zelfs mensen uit India naar Polen om in de tuinbouwsector te werken maar dit zijn er nog altijd niet genoeg. Telers in westerse landen proberen het werk daarom zoveel mogelijk te mechaniseren om zo minder afhankelijk te worden van de beschikbaarheid van seizoensarbeiders."

 

Voor meer informatie:
Damian Kozlowski
Ewa-Bis Sp. z.o.o.
Tel: +48 668 117 500
Email: damian.kozlowski@ewabis.com.pl 
www.ewabis.com.pl 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven