Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zwitserse familiebedrijf Dreyer slaat nieuwe wegen in

"Het aanbod aan verse groenten neemt duidelijk toe, de rol van zuurkool wordt iets minder belangrijk"

In Zwitserland komen de zomergroenten uit eigen land nu langzaam in de handel. Allerlei groenten uit de volle grond, maar ook tomaten en komkommers uit de kas, bepalen het Zwitserse aanbod. Het bedrijf Dreyer, gevestigd in Gerolfingen, probeert hun klassieke specialiteiten - zuurkool en zure knolrapen – ook in de warmere tijd van het jaar aan te bieden. Desalniettemin worden deze verwerkte producten vooral in de winter bijzonder goed afgenomen, waardoor men nu nieuwe wegen in moet slaan, vertelt David Dreyer, die het familiebedrijf dat al meer dan honderd jaar bestaat in de vierde generatie runt.


Karin, David en Philipp Dreyer. David (midden) runt het bedrijf Dreyer in de vierde generatie.

In het actuele aanbod van Dreyer worden momenteel voornamelijk verse groenten aangeboden, indien mogelijk uit de omliggende teeltregio Seeland. Onder andere kastomaten uit uit Zwitserse teelt zijn bepalend voor het seizoensassortiment. "Tomaten worden in toenemende mate in Zwitserland geteeld, onder andere gekleurde tomaten en Datterino-tomaten“, zegt David over de actuele tendens. Verse handelsproducten worden vooral als los product in grote hoeveelheden aan de lokale gastronomie geleverd. De verwerkte producten, zoals zuurkool en koolraapsalade, worden daarentegen in heel Zwitserland afgezet.“  

De vakhandelaar ziet duidelijke verschillen tussen het platteland en de grote steden. "In de grote steden is de vraag naar bioproducten duidelijk groter. Ook tussen de afzonderlijke steden zijn verschillen merkbaar: want in de nabijgelegen stad Biel is de koopkracht beduidend lager als bijvoorbeeld in Bern of Zürich.“


Een blik op het assortiment van Dreyer

Zuurkool als zomerproduct?
Zuurkool, zure koolrapen en andere verwerkte producten zijn al sinds vele jaren het uithangbordje van het familiebedrijf. De afzet van deze in heel Zwitserland bekende producten uit de eigen fabriek is in het voorjaar en in de zomer echter slecht te noemen, geeft David toe. "We proberen deze producten ook in de warmere tijd van het jaar door middel van recepten als geschikt bijgerecht voor bij het barbecueën te presenteren. Maar de mensen hebben nou eenmaal in hun hoofd, ook al is dat een beetje ouderwets, dat zuurkool in eerste instantie een winterproduct is. In principe is er echter niks op tegen om zuurkool ook rauw als bijgerecht te eten.


De rauwe groenten stammen uit de omliggende groententeeltregio Seeland en worden in de eigen fabriek verwerkt.

Het klassieke hoofdseizoen van de verwerkte groentenproducten start normaal gesproken midden september, zodra de temperaturen dalen, en loopt tot aan het begin van het voorjaar. Vroeger was de handel in zuurkool de belangrijkste pijler van het bedrijf, momenteel tendeert Dreyer, door de toenemende uitdagingen, eerder een groter versassortiment aan te bieden. David: "Ik schat dat de verhouding tussen beide takken momenteel op 50-50% ligt. Tot enkele jaren geleden was dit echter nog 70-30%. Het aanbod aan verse groenten neemt duidelijk toe, de rol van zuurkool neemt een beetje af.“

Lange zomer 'zorgwekkend' 
Dit heeft volgens David niet alleen met de beperkte belangstelling van de jongere generatie voor de specialiteit te maken, maar ook met de merkbare klimaatverandering. "In het afgelopen jaar kwam daar bij dat het weer niet zo gunstig was voor de afzet van zuurkool. Tot in oktober was het veel te warm en was de consumptie daarom zorgwekkend laag. We hadden uiteindelijk bijna te veel grondstoffen vergeleken bij de afzet, waardoor de voorraden in bewaren deels steeds verder toenamen. Dit jaar hopen we op voldoende vochtig weer tijdens de teelt. In augustus wordt er dan geoogst en hopen we op een gemiddelde herfst zonder zomerse temperaturen, zodat we een normale afzet kunnen behalen.“

Voor meer informatie:
DREYER AG
Frenschenbergstrasse 7
CH-2575 Gerolfingen
+41 32 396 00 00
verkauf@dreyer-ag.ch 
www.dreyer-ag.ch 

Publicatiedatum: