Italië: zorgen om Citrus Black Spot in Tunesie

Nadat er vanuit Tunesië zendingen met aangetast citrus zijn aangekomen in Italië, kwamen instanties bijeen om over dit probleem te discussiëren.

De zwarte vlekken op citrus, Citrus Black Spot (CBS) , is een wereldwijde citrusziekte. Het is een schimmel (Guignardia citricarpa) die de vlekken veroorzaakt, waardoor zowel de kwaliteit als de opbrengst worden verminderd.

"De aanwezigheid van CBS bij sommige zendingen vanuit Tunesië bevestigden onze bezorgdheid over de komst van deze verwoestende plantenziekte in het Middellandse Zeegebied. Daarom roepen wij op om de import uit Afrikaanse landen onmiddellijk te stoppen. In de afgelopen jaren, en met name in de afgelopen periode, hebben we onze telers en leden meerdere malen gewezen op de mogelijkheid van de aanwezigheid van deze gevaarlijke ziekte. We hebben de autoriteiten gevraagd om strengere controles uit te voeren", zegt Giovanni Selvaggi, directeur van het Consorzio Arancia Rossa di Sicilia IGP.

"Apulië kan zich de invasie van andere virussen naast het Tristeza en Xylella fastidiosa simpelweg niet veroorloven. Het seizoen 2018-2019 was dramatisch te noemen: van de import van citrus uit het buitenland zonder een groen paspoort tot de ineenstorting van de prijzen en de milieurisico’s waar telers dagelijks mee te maken hebben. Het is een trend die niet alleen zware gevolgen heeft op economisch gebied en werkgelegenheidsniveau, maar ook met betrekking tot het milieu en de gezondheid van de consument. Het is noodzakelijk is om in te grijpen", zegt Savino Muraglia, directeur van Coldiretti Regionale.

Tijdens het afgelopen seizoen waren er in Tarente veel telers die klaagden over het aanhouden van de ernstige prijscrisis. "De oproepen aan de regio Apulië waren nutteloos: 250.000 ton met geteeld citrus waarvan maar liefst 150.000 ton onverkocht bleef. We hebben een regionaal plan nodig voor de teelt van citrus dat geschreven en goedgekeurd moet worden en dat ondersteuning biedt voor nieuwe planten en een regeneratie van het citrusareaal in Tarente", zegt Alfonso Cavallo, directeur van Coldiretti Taranto.

De Confederatie van Italiaanse Telers gaf ook commentaar op de gevaarlijke ziekte. De organisatie, die altijd de aandacht op de risico's van deze schimmelziekte heeft gevestigd, pleit voor de bescherming van de invoer van citrus uit Tunesië, met de toename van de controles door de Europese Commissie. In een nota zegt de confederatie dat, als het zich verspreidt, het onherstelbare schade zou toebrengen en dat het een van de belangrijkste sectoren van landbouw in het zuiden van Italië in gevaar zou brengen. Gerardo Diana, vertegenwoordiger van Federazione nazionale agrumicola di Confagricoltura deelt deze mening.

Confagricoltura stelde daarom voor de invoer uit Tunesië onmiddellijk te beëindigen, de controles te verhogen en de Commissie te verplichten tot snelle herziening van de communautaire wetgeving.

"Het geval van positieve controles aan de grens benadrukt opnieuw hoe noodzakelijk het is om de communautaire aanpak van de import van groenten en fruit in de EU, die te open is, te veranderen. In plaats daarvan is strikte wetgeving nodig voor dit soort problemen voorkomen. Indien nodig met monitoring en herziening van bestaande internationale overeenkomsten", concludeerde de vertegenwoordiger van Confagricoltura.

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven