Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wel of geen onafhankelijke controle op mistapparaten in supermarkten nodig?

Tholen - Afgelopen week meldde Albert Heijn dat zij meer onverpakte groenten en fruit gaat aanbieden. Een dry misting systeem zorgt er voor dat groenten en fruit langer vers blijven in het schap. Zo kunnen zij de hoeveelheid aan (plastic) verpakkingsmateriaal verminderen en gaan ze voedselverspilling tegen. Thema’s die de consument tegenwoordig erg aanspreken, maar de kritische consument wil ook weten of deze nieuwe technologie in de supermarkt veilig is.

Consumentenprogramma Radar besteedde afgelopen uitzending aandacht aan die vraag. Frank Bakker van Contronics, het bedrijf dat dry misting apparaten ontwikkelde, legt in de uitzending uit dat zij er alles aan doen om de voedselveiligheid te garanderen. In het dry-misting systeem worden door middel van ultrasone trillingen waterdruppels “uit elkaar geschud”, dat zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en verkoeling.

Volgens het RIVM brengen zulke systemen een verhoogd risico op verspreiding van Legionella mee. Zij vinden Legionella beheer en overheidscontrole bij dit soort apparaten daarom noodzakelijk.

“Wij nemen onze verantwoordelijkheid ter voorkoming van Legionella. Er zijn verschillende technische oplossingen ontwikkeld waarmee we zekerheid op zekerheid bouwen om te voorkomen dat Legionella zich in onze dry mist installaties kan verspreiden”, reageert Rogier Klein Sprokkelhorst van Contronics. “Het is aan de wetgever om te bepalen of gebruikers van de installatie al dan niet een beheerplan moeten opstellen. Met al onze gebruikers spreken we af dat zij zich verplichten tot een jaarlijks onderhoud zodat de installaties goed blijven functioneren en jaarlijks geheel gereinigd worden.”