Pieter Jan Robbemont, Geerlofs Koeltechniek:

"Fruitsector in Oezbekistan ontwikkelt zich snel en daar hebben wij van kunnen profiteren"

De ontwikkelingen in de agrarische sector in de voormalige Sovjet-republiek Oezbekistan gaan snel. Dat biedt mogelijkheden voor bedrijven uit de Nederlandse agrofoodsector. Een aantal Nederlandse bedrijven waaronder Geerlofs Koeltechniek (Rijswijk) en Van der Ploeg International (Leeuwarden) zijn al jaren actief in Oezbekistan. Deze bedrijven namen deel aan de handelsdelegatie die het land onlangs bezocht.  

De landbouwcontacten tussen Nederland en Oezbekistan zijn afgelopen jaar geïntensiveerd. Het aantreden van president Mirziyoyev in 2017 heeft geleid tot snelle economische ontwikkelingen, zegt landbouwraad Meeuwes Brouwer. Hij is gestationeerd op de Nederlandse ambassade in Moskou en is sinds begin dit jaar mede geaccrediteerd voor Oezbekistan.

Volgens Brouwer willen Oezbeekse bedrijven graag samenwerken met bedrijven uit Nederland. “De Nederlandse agrosector met al zijn kennis en ervaring wordt gezien als een partner waarmee men graag samenwerkt. Dat bleek onlangs weer tijdens het bezoek van de handelsdelegatie uit Nederland.”

Koelopslag
Geerlofs Koeltechniek is een van de bedrijven met jarenlange ervaring in Oezbekistan. De onderneming is gespecialiseerd in gekoelde opslag van agrarische producten zoals bloemen, fruit en vlees. Het bedrijf heeft inmiddels een tiental projecten in het land uitgevoerd, vooral in de fruitsector.

Oezbekistan en omringende landen zoals Kazachstan en Kirgizië produceerden in het verdere verleden veel voedsel voor de omringende landen. In de Sovjettijd kwam de nadruk te liggen op de productie van katoen. Het laatste decennium en zeker na de machtswisseling in 2017 zijn sectoren als fruitteelt, zuivel en pluimvee in opkomst.

Fruitsector
Exportmanager Pieter Jan Robbemont van Geerlofs Koeltechniek: “Daar hebben wij van kunnen profiteren. Alle agrarische sectoren ontwikkelen zich snel en dat geldt zeker voor de fruitsector. Toen wij zeven jaar geleden in het land binnenkwamen, hebben we snel afspraken kunnen maken met enkele private investeerders die actief wilden worden in de fruitsector. Dat heeft geleid tot de uitvoering van een aantal grote projecten.”

Lange tijd is Oezbekistan een gesloten land geweest. Nederlandse bedrijven vonden het lastig om zaken te doen. De machtswisseling in 2017 heeft daar verandering in gebracht, zegt landbouwraad Meeuwes Brouwer. Zo is het valutabeleid hervormd waardoor het betalingsverkeer is vereenvoudigd. Er kan vanaf begin dit jaar zonder visum naar het land worden gereisd.

Betalingsverkeer
Robbemont geeft toe dat de handel met Oezbekistan is vergemakkelijkt. “Dat geldt ook voor ons, maar we moeten nog steeds tamelijk lang op betalingen wachten. Keerzijde van de meer open grenzen is dat de concurrentie toeneemt, ook in de sector waarin wij opereren. Omdat wij met onze technieken actief zijn aan de bovenkant van de markt ben ik er overigens niet bang voor dat wij onze positie kwijtraken. Wij hebben in het land een stevig netwerk opgebouwd.”

Volgens directeur Albert van der Ploeg bevindt de land- en tuinbouw in Oezbekistan zich in een stroomversnelling. “Het ondernemingsklimaat is verbeterd. Het land is in beweging, de vraag naar Westerse uitgangsmaterialen en landbouwtechnieken neemt toe. Voor ons is Oezbekistan een belangrijk afzetland geworden, maar qua omzet is Rusland veel belangrijker. En dat zal voorlopig wel zo blijven.”

Bron: Agroberichten Buitenland
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven