Seizoensstart in Zwitserland staat voor de deur

Eerste vroege Zwitserse aardappelen vanaf deze week

Binnenkort komen de eerste vroege aardappelen uit Zwitserse teelt in de schappen. Het natte en koude weer heeft de groei geremd. De start met schilloze aardappelen wordt vanaf midden mei verwacht, meldt SchweizerBauer.ch. Het vroege aardappelareaal werd uitgebreid ten opzichte van het voorgaande jaar.

Mild weer
Het seizoen begint goed, deelde brancheorganisatie Swisspatat mee. Het droge en milde weer maakte het mogelijk om de aardappelen reeds midden februari te poten. Het hoogtepunt bij het poten werd in de laatste week van februari bereikt.

De voorraden ontwikkelden zich aanvankelijk eerder langzaam. Het weer van de afgelopen dagen heeft de groei van de vroege aardappelen bovendien duidelijk geremd. Desondanks zullen reeds deze week de eerste schilloze aardappelen geoogst worden. Schilloze aardappelen zijn een specialiteit en daarom slechts in kleinere hoeveelheden beschikbaar. Deze aardappelen worden geteeld in Ticino en in Romandië.

Actuele oogstprognose 
Van grotere betekenis zijn echter de vroege aardappelen uit Zwitserse teelt met een overwegend vaste schil. Volgens Swisspatat zouden deze aardappelen vanaf 27 mei in de schappen moeten komen. Vanwege de vroege oogstprognose wordt er verwacht dat vanaf begin mei grotere hoeveelheden tegelijkertijd op de markt zouden kunnen komen.

Aangezien het vroege aardappelareaal werd uitgebreid, is het belangrijk vroeg te beginnen met de vernietiging van het loof en de ruiming van de arealen, zegt Swisspatat. "De loofvernietiging en oogst dienen in ieder geval met de afnemer te worden afgestemd", zegt men verder in de mededeling.

Voor meer informatie:
Schweizerische Zentralstelle für Gemüsebau und Spezialkulturen
Bern-Zürich-Strasse 18
3425 Koppigen, Schweiz
Telefoon +41 34 413 70 70
Fax +41 34 413 70 75
www.szg.ch  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven