De teelt en marketing van asperges in Spanje

In een onlangs verschenen artikel vertelde Global Plant Genetics al hoe ze door hun bezoek aan verschillende Spaanse aspergebedrijven een beter inzicht kregen in de lokale aspergeteelt, een sector die  momenteel floreert. 

Er wordt naar schatting 12.000 tot 15.000 hectare grond, verspreid over een paar hoofdgebieden, gebruikt voor de teelt voor asperges. De regio rond Granada is het bekendst en het leeuwendeel van de teelt, ongeveer 60%, vindt hier plaats. Andere belangrijke teeltgebieden zijn Extremadura, Guadalajara en kleinere gebieden in andere delen van Andalusië. 

De voornaamste reden waarom de teelt juist in deze gebieden plaatsvindt, is om de oogst zolang mogelijk te kunnen rekken. Door het gebruik van bedekte groeiomgevingen en verbeterde aspergekruisingen, loopt de oogsttijd nu van medio december tot begin juli. Daarnaast wordt er door het gebruik van speciale groeisystemen ook gedurende de herfst geoogst. Een flinke uitbreiding van de normale oogsttijd van 90 dagen dus. 

Het grootste deel van de oogst, zo'n 90%, betreft groene asperges. De overige 10% bestaat uit witte asperges. De focus op de oogst van de groene variant is nu al vele jaren gaande en is een resultaat van de vraag op de markt. Momenteel wordt maar 10% van de gehele oogst afgezet en geconsumeerd in Spanje zelf, dus er zijn zeker nog veel mogelijkheden voor het uitbreiden van de binnenlandse markt.

Telers planten gemiddeld 22.000 planten per hectare maar men is druk bezig met het zoeken naar mogelijkheden om dit aantal uit te breiden. Een verbetering van het rendement is een belangrijke aandachtspunt voor de Spaanse aspergeteelt. Eén van de redenen waarom dit vooral op dit moment zeer relevant is, is het stijgen van het minimumloon dat de kosten van het oogsten significant hebben doen stijgen. Telers, die gebruikmaken van geavanceerde irrigatie, kunnen op dit moment minstens 6500 kilo per hectare oogsten. Door het gebruik van moderne teelttechnieken kunnen ze dit opschroeven tot bijna 10.000 kilo. 

Bron: globalplantgenetics.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven