Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuwe producten geven Amerikaanse paddenstoelenmarkt een boost

Na Nieuwjaar en in de lente zakt de vraag naar paddenstoelen doorgaans wat in omdat consumenten kiezen voor andere groenten die in deze periode weer volop beschikbaar zijn. Daarnaast is het zo dat paddenstoelen van oudsher geassocieerd worden met stevige winterkost. Toch merken paddenstoelentelers dat de vraag naar paddenstoelen de laatste jaren gedurende een veel langere periode aanhoudt. 

"De vraag naar paddenstoelen is de afgelopen jaren zeer zeker toegenomen," merkt Roberto Ramirez van het Californische Mountain Meadow Mushrooms op. "Vroeger was het zo dat de vraag na Nieuwjaar inzakte en de aanvoer hoog was. De afgelopen jaren is het echter zo dat de vraag naar paddenstoelen tot aan het begin van de zomer sterk blijft, zelfs tot aan de nationale feestdag 4 juli. In de zomermaanden is de consumptie van groenten en fruit, die in het najaar en de winter moeilijker te krijgen zijn, groter en hierdoor daalt de vraag naar paddenstoelen eveneens."

Exotische paddenstoelen en vleesvervangers geven categorie een boost
Paddenstoelentelers zeggen dat de belangstelling voor exotische paddenstoelen en vleesvervangers de voornaamste redenen voor de toegenomen vraag zijn. Dit geldt met name voor millennials die graag nieuwe producten uitproberen die ook nog eens gezond zijn. Het 'blended burger'-concept is een voorbeeld van een vleesvervanger, waarbij het vlees in de hamburgers gedeeltelijk wordt vervangen door paddenstoelen. 

"De Mushroom Council is een paar jaar geleden gestart met een programma om de afzet in de zomermaanden te stimuleren," legt Ramirez uit. 

"Het blenditarian.com-project is bedoeld om vulling voor hamburgers en taco's te verbeteren. Het project was zo succesvol dat zelfs Sonic haar eigen versie van de 'blended burger' creëerde, de Sonic Singer, die als tijdelijke aanbieding in mei verkrijgbaar is. Dit jaar zal de Mushroom Councilde de beste 'blended burger' met €22.250 belonen.

"Het blended burger-project is samen met andere projecten gericht op de veelzijdigheid van het gebruik van paddenstoelen en bedoeld om paddenstoelen in heel de Verenigde Staten onder de aandacht te brengen. We merken ook een toename op het gebied van wat wij exotische paddenstoelen noemen en dan met name de koningsoesterzwam."

Lokaal geteelde paddenstoelen
Mountain Meadow Mushrooms teelt momenteel witte champignons, baby-portobello's, portobello's, shiitake, oesterzwammen en koningsoesterzwammen. Het bedrijf werkt daarnaast samen met een andere teler om ook maitake en witte en bruine beukenzwammen aan te kunnen bieden. Ramirez legt uit dat de aanvoer momenteel stabiel is. "De aanvoer is stabiel maar nu we richting de zomer gaan, merken we dat er veel meer paddenstoelen uit Canada het land binnenkomen."

Hij benadrukt het belang van de aspecten biologisch en lokaal geteeld voor het aantrekken van consumenten. "We zijn biologisch gecertificeerd en passen geen gewasbeschermingsmiddelen toe en dat is iets wat niet alle biologisch gecertificeerde telers kunnen zeggen. Als men op zoek is naar echt verse paddenstoelen dan gaat er niets boven een lokaal geteeld product. Zo is het niet altijd zo dat champignons met een mooie witte kleur ook echt vers zijn. Kijk daarom altijd goed naar de herkomst van het product zodat je een indruk krijgt van de afstand die het afgelegd heeft en hoe lang het al in het schap staat."

Voor meer informatie:
Roberto Ramirez
Mountain Meadow Mushrooms
Ph: +1 (760) 749-1201
roberto@mmmushroom.com
www.mmmushroom.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven