Nieuw-Zeeland: willen meer CA-koeling

Slimme technologie maakt van koelruimten hypermoderne gecontroleerde atmosfeer kamers die telers uit Hawke's Bay helpen het beste uit hun teelt te halen. 

Het gaat niet alleen om het koelen van fruit, maar om het controleren van luchtomstandigheden in een koelruimte om producten in de best mogelijke staat te houden tot de marktomstandigheden optimaal zijn. En dat kan op elk moment binnen 12 maanden nadat het gewas geoogst is zijn. Volgende week krijgen telers de gelegenheid om meer over deze technologie te horen van de Europeanen die het maken. 

Het systeem brengt het fruit in eerste instantie in een staat van uitstel. Tony McKenna van Hillmac Electrical: "Het fruit ademt zoals wij dat doen: het onttrekt zuurstof en stoot CO2 uit. Door deze twee elementen zorgvuldig te managen, kunnen we het fruit in winterslaap brengen."

De grootte van de appelsector in Hawke's Bay maakt het gebied een logische keuze voor deze technologie. Meer dan 89% van het Nieuw-Zeelandse gewas wordt geëxporteerd en het tijdstip van afzet aan een overzeese markt is erg belangrijk. 

Hillmac heeft momenteel 42 CA kamers op twee locaties in de regio geïnstalleerd. "Door er gebruik van te maken, sla je je fruit er in op wanneer het in optimale staat is en net van de boom komt. Je kunt vol vertrouwen wachten op het beste afzetmoment. Het zal dan nog steeds in die optimale staat zijn."

Bron: voxy.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven