Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nog meer vorst in delen van Polen

Het midden van Polen heeft opnieuw te maken gehad met vorst. Hoewel de temperaturen per boomgaard verschilden, daalde het kwik op een aantal plaatsen tot min zes graden Celsius. De vorst heeft het fruit aangetast en sommige appelen en peren zijn zwart verkleurd. Er is nog geen raming gemaakt van de totale omvang van de schade.

Voor het Poolse appelexportbedrijf Fruit-Group kunnen de afgelopen dagen uitlopen op een ware nachtmerrie. Een paar weken geleden had een aantal regio's in Polen ook al te maken met strenge vorst. Hoewel de situatie er in termen van verliezen toen nog niet al te ernstig uitzag, zou deze tweede vorstperiode telers mogelijk harder kunnen raken.

“In onze regio heeft het strenger gevroren dan in andere regio's. We bevinden ons in Centraal Polen. De vorst was op zichzelf niet zo'n groot probleem maar de strengheid ervan wel. In onze boomgaard daalde het kwik tot maar liefst min zes garden Celsius. Zo'n kilometer of vijftien verderop lag de temperatuur rond de min vier. Sommige peren in onze boomgaard zijn volledig zwart geworden en dat is bij onze appelen net zo. Het is nu nog moeilijk te zeggen hoe groot de uiteindelijke schade zal zijn. In juni begint de bloei en dan zullen we een betere indruk van de omvang van onze oogst krijgen. Ik denk dat we er rekening mee moeten houden dat we minder pruimen, peren, morellen en kersen zullen kunnen oogsten dan vorig seizoen," zegt Emilia Lewandowska, kantoormanager bij  Fruit-Group. 

In het grootste deel van Polen gold een vorstwaarschuwing met uitzondering van de Noordelijke kustregio's. Gedurende de vorstperiode besloot Lewandowska's vader, en tevens directeur van het bedrijf, gebruik te maken van een verwarmingsmachine: "We gebruiken een machine die de bodem en omliggende bomen verwarmt in vorstperiodes. Dit zal er hopelijk voor zorgen dat de bloesem niet nog meer vorstschade oploopt. We weten echter zeker dat er schade zal zijn aan appelen, peren, kersen en pruimen, hoewel het nu nog moeilijk te zeggen is in welke mate. We kunnen voorlopig niets anders doen dan afwachten," aldus Lewandowska. 

Voor meer informatie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
Tel: +48 48 32 03028 
Email: exportemilia@fruitgroup.pl  
www.fruitgroup.pl  
www.facebook.com/fruitgroupzszoo

Publicatiedatum: