Handelaren Mabru wachten op mooi weer

“Zelfs watermeloenen voor de Ramadan verkopen niet”

Tholen – Hoewel het donderdagochtend vroeg aardig druk was op de Mabru in Brussel, wachten veel handelaren op mooier weer. “Het weer dat we momenteel hebben, is geen mei weer. We hebben zon en warmte nodig om steen- en zachtfruit te verkopen. Citrus doet het daarentegen wel goed. Dat heeft het een tijdje niet goed gedaan omdat we vroeg in het jaar al hoge temperaturen hebben gehad, maar nu verkoopt het prima”, vertelden ze bij Bollaerts.Moederdag
Frank Valckenier van het gelijknamige bedrijf en specialist in de verkoop van zachtfruit ziet de verkoop van aardbeien toenemen voor Moederdag, aanstaande zondag. “Hoewel het weer niet zo meezit, loopt de verkoop van aardbeien goed. De aanvoer is ook beperkt en daarom zijn de prijzen weer aan het opkrabbelen. 14 dagen geleden werden er aardbeien verkocht aan dumping prijzen, gelukkig gaat het weer omhoog.”


Frank Valckenier

“Sinds 14 dagen verkopen hebben we ook weer Belgische frambozen en bramen en dat verkoopt ook allemaal goed. We moeten ook wel verkopen, omdat april en mei de maanden zijn waar er omzet gemaakt moet worden. In de maanden juni en juli beginnen de mensen alweer op vakantie te gaan en daalt de binnenlandse consumptie”, aldus Frank. “De eerste Spaanse kersen verkopen daarentegen een stuk minder. Die hebben echt zon nodig voor een goede verkoop.”

Hardfruit
De verkoop van hardfruit ziet Valckenier dit jaar als een regelrechte ramp. “De kwaliteit is er dit jaar gewoon niet. Er zijn wel wat goede partijen op de markt, maar die kunnen alsnog tegenvallen. We werken met zo weinig mogelijk stock omdat het fruit gewoonweg slecht bewaard. De vraag is dit jaar ook slecht, veel klanten haken af wanneer ze mindere kwaliteit product krijgen.” Volgens de buurman Vrijders begint de hardfruitverkoop wel iets toe te nemen.Egyptische uien
Bij Fort Anne komen langzaamaan de nieuwe Spaanse aardappelen binnen. “Er is nog niet zo heel veel volume, maar wat er binnenkomt is goed. De markt is vrij stabiel en de verkoop loopt goed”, aldus Anne. Qua uien verkoopt de handelaar enkel Egyptische. “Kwalitatief zijn de Egyptische uien heel erg goed. Met de Hollandse zijn we een tijdje geleden gestopt vanwege de dramatische kwaliteit en het Belgisch product hebben we aan het begin van seizoen al stopgezet .”“Door het koude weer loopt de verkoop van wintergroenten bij ons nog altijd goed. Prei, selder en witloof zijn momenteel de topproducten en worden aan dure prijzen verkocht. Het effect van de droogte van vorig jaar heeft nog altijd veel effect op de groenteprijzen. Witte kool wordt bijna voor 3 euro per stuk verkocht. Normaal worden er veel watermeloenen verkocht tijdens de Ramadan, maar die doen het voor geen meter. Groenten voor in de soep zijn nu een stuk populairder”, vertelt Rudy Van Riet van de gelijknamige groothandel. 


Rudy Van Riet


Het paddenstoelen assortiment bij Elesco. Naast paddenstoelen hebben ze ook cressen in het assortiment die steeds populairder worden. Voor meer informatie:
Mabru Vroegmarkt
Werkhuizenkaai 22
1000 Brussel
+32(0)22 15 51 69
www.mabru.be 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven