Black Spot in Middellandse Zeegebied

Alarm: EU ontdekt Black Spot in Tunesisch citrus

Tijdens fytosanitaire inspecties aan de grens heeft de Europese Commissie voor het eerst de Guirnardia citricarpa schimmel -beter bekend als citrus black spot (CBS)- aangetroffen, in zeven citruspartijen die vanuit Tunesië de EU in geïmporteerd werden. Dit geeft aan dat de plaag het Middellandse Zeegebied heeft bereikt, stelt de Spaanse telerscoöperatie Asaja.

Black spot is een schimmel die grote schade toebrengt aan citrus en maakt dat de schil van het fruit vlekken vertoont, waardoor het product ongeschikt is om vers afgezet te worden. De aanwezigheid van deze schimmel in het Middellandse Zeegebied betekent een ernstige bedreiging voor de Europese citrussector.

Volgens Asaja heeft de EC in maart twee met CBS besmette ladingen onderschept, en in april vijf, allen afkomstig uit Tunesië.

Het feit dat Tunesië zich geografisch gezien zeer dicht bij Egypte bevindt, een van de landen die zijn citrusexport naar Europa het meest heeft vergroot in de afgelopen tijd, levert besmettingsgevaar op voor Europese citrus telende landen zoals Spanje. Dat stelt Cristóbal Aguado, de voorzitter van Asaja in Valencia, de belangrijkste teeltregio van citrus in Spanje. "De aanwezigheid van nieuwe plagen in ons land neemt elke dag toe, als gevolg van de laksheid van het beleid van de Europese Commissie op het gebied van plantgezondheid", voegt hij toe.

"De vondst van black spot in Tunesië ontkracht de argumenten die Zuid-Afrika tegenover Brussel aanvoerde toen het land beweerde dat zijn citrusverzendingen met CBS geen enkel gevaar opleverden, aangezien de schimmel in kwestie zich niet zou kunnen aanpassen aan het Mediterraanse gebied", aldus Aguado.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven