Migros gaat bezorgen via Swiss Post

Duitsland: Redos overlegt met Metro over Real-hypermarkten
De Duitse retailer Metro is in gesprek met een consortium onder leiding van het vastgoedbedrijf Redos. Het overleg gaat over de mogelijke overname van de hypermarktketen Real, die nu nog in handen van Metro is. Eerder was Metro hierover ook in overleg met de vastgoedinvesteerder X+Bricks. Dit overleg is nu echter tijdelijk gestaakt. Volgens een woordvoerder van Metro zijn de gesprekken over Real in een vergevorderd stadium, waarbij door de woordvoerder verder geen details werden bekend gemaakt. Ook zowel Redos als X+Bricks weigerden enig commentaar. Metro-CEO Olaf Koch zei in maart dat hij ernaar streefde om tot een overeenkomst voor de overname van de keten te komen. Real had in april een maandomzet van meer dan €7 mld. Ondanks dat lijdt de keten voortdurend verlies.
Bron: reuters.com

Rusland: Like-for-like groei voor Magnit
De Russische keten Magnit heeft in zijn tweede kwartaal voor de tweede periode op rij meer like-for-like omzet gegenereerd. De resultaten van dit kwartaal komen overeen met de verwachtingen over het gehele fiscale jaar. Ten opzichte van 2018 werden tot nu toe meer winkels geopend, waardoor de totale omzet in het eerste kwartaal van 2019 is gestegen tot RUB289,7 mld (€4,0 mld). Het bedrijf blijft echter moeite houden met zijn winstgevend vermogen. De winstmarges daalden jaar op jaar van 7,1% tot 6%. Volgens Magnit zijn er verschillende redenen voor deze afname in winst aan te wijzen. Nieuwe winkels zouden minder omzet hebben gedraaid en bij een aantal winkelruimtes met leasecontracten zijn de huurkosten gestegen.
Bron: retailanalysis.igd.com

VK: Ocado vergroot capaciteiten dankzij Morrisons
De Britse online supermarkt Ocado heeft capaciteiten weten te vergroten dankzij samenwerking met partner Morrisons. Eerder had Ocado te maken met een brand bij een van zijn logistieke centra. Door het wegvallen van deze faciliteit waren de mogelijkheden van Ocado beperkt geraakt. Het bedrijf heeft nu met Morrisons afgesproken dat een van de distributiecentra van Morrisons en Ocado in Londen nu uitsluitend gebruikt zal worden door Ocado. Het betreft een nieuw logistiek centrum in Erith in het zuidoosten van Londen, dat eerder door de twee bedrijven samen is opgezet. Tot januari 2021 zal Ocado de faciliteit kunnen gebruiken, zonder dat er voor die tijd opstartkosten in rekening worden gebracht. Per februari 2021 zal Morrisons weer gebruik van de faciliteit gaan maken, waarbij ook is afgesproken dat Ocado ervoor zorgt dat het distributiecentrum een hogere capaciteit krijgt. In de tussentijd kan Morrisons zijn online activiteiten uit blijven voeren door middel van een dienstverlening van Ocado, waarbij Ocado-werknemers bestellingen in bestaande winkels samenstellen en aan huis laten bezorgen. Verder is tussen de twee bedrijven afgesproken dat Ocado niet meer de exclusieve partner voor online retail is, waardoor Morrisons meer flexibiliteit heeft gekregen.
Bron: uk.reuters.com

Glovo wil €150 mln investeren in Marokko
De Spaanse thuisbezorger Glovo wil voor €150 mln aan financiering verkrijgen om uit te kunnen breiden in Marokko. De financieringsronde wordt geleid door Lakestar in samenwerking met Drake, Korelya en Idinvest. Sinds de oprichting in 2015 heeft Glovo voor meer dan €457 mln aan investeringen verkregen.
Bron: moroccoworldnews.com

Litouwen: Franmax stelt Povilas Šulys aan als nieuwe CEO
Franmax, de afdeling van Maxima Grupė die verantwoordelijk is voor het inkopen van producten, heeft Povilas Šulys aangesteld als nieuwe CEO. Šulys was eerder werkzaam als hoofd voor de afdeling planning en analyse bij Maxima Grupė en is verder meer dan drie jaar werkzaam bij de retailgroep. Šulys volgt Eglė Šimė op, die besloten heeft als CEO op te stappen. In 2018 kondigde Maxima Grupė een reorganisatie bij Franmax aan om de capaciteiten van het internationale inkoopbeleid te verbeteren.
Bron: esmmagazine.com

Britse retailomzet in april lager dan verwacht
De Britse retailomzet viel in april lager uit dan verwacht. Hoewel er een positieve invloed was vanuit de paasdagen die in deze maand vielen, zijn consumenten terughoudend met hun uitgaven geweest. Volgens de laatste maandelijkse cijfers van de Retail Sales Monitor van de branchevereniging BRC en statistieken van KPMG nam de retailomzet in april jaar op jaar met 4,1% toe. Vorig jaar nam de omzet met 3,1% af. De omzetgroei van april was ook hoger dan de gemiddelden van 1,2% en 1,4% over respectievelijk het hele kwartaal en het hele jaar. Volgens de BRC worden de cijfers echter vertekend door de invloed van de paasdagen. Vorig jaar viel de omzet lager uit omdat Pasen in maart viel in plaats van in april. 
Bron: retailgazette.co.uk

Spanje: Lidl investeert in vier nieuwe winkels
Lidl breidt verder uit in Spanje. In mei werden aan de hand van een investering van €27 mln vier nieuwe winkels geopend. De eerste twee winkels bevinden zich in de stad Vitoria en de gemeente Torrelodones bij Madrid. De twee winkels gaan tegelijkertijd van start op 9 mei. Op 16 mei worden de deuren geopend van een Lidl-filiaal in San Javier in Murcia en op 30 mei gaat een winkel in Barcelona in bedrijf. Door de nieuwe locaties profileert Lidl zich sterker in de autonome gemeenschappen Baskenland, Madrid, Murcia en Catalonië. De nieuwe locaties maken gebruik van energiebesparende technologieën, zoals LED-verlichting, zonnepanelen, duurzame koelsystemen en oplaadpunten voor elektrische auto's.
Bron: internationalsupermarketnews.com

VK: Asda-CEO Nick Jones stapt op
Asda-CEO Nick Jones stapt na acht jaar op om de functie van CEO te vervullen bij het bedrijf Joules. De nieuwe CEO van Asda, Roger Burnley, bedankt Jones voor zijn inspanningen bij Asda. Ook meldde Burnley dat Derek Lawlor is aangesteld als onderdirecteur voor voedingsmiddelen en als zodanig lid wordt van de raad van bestuur. Derek is sinds 2015 bij Asda actief in een managementpositie.
Bron: corporate.asda.com

Migros begint afhaaldienst in samenwerking met Swiss Post
De keten Migros heeft een nieuwe service ingezet, waarbij klanten online bestellingen af kunnen halen bij Migros-winkels. De nieuwe service is mogelijk gemaakt in samenwerking met Swiss Post en is beschikbaar bij 300 Migros-vestigingen verspreid over heel Zwitserland. Swiss Point is de samenwerking met Migros aangegaan, zodat de postdienst het eigen netwerk in Zwitserland kon uitbreiden. Klanten van Migros kunnen nu pakketten ontvangen en verzenden via de Swiss Post-balies bij de Migros-supermarkten. De service is geïntegreerd met de Migros-dienst PickMup service, waarmee consumenten producten van het huismerkassortiment kunnen bestellen en deze in winkels af kunnen halen.
Bron: ecommercenews.eu

VK: Politieke onzekerheid schaadt kwartaalomzet Morrisons
Morrisons, de vierde grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk, gaf aan dat de politieke en economische onzekerheid van het land een dempend effect heeft gehad op de omzetgroei van het eerste kwartaal. Ook de komende drie maanden worden volgens de keten moeilijk. De like-for-like-omzet van Morrisons is in de periode van 13 weken tot 5 mei met uitsluiting van pompstations toegenomen tot 2,3%. Dat was iets minder dan de prognose van analisten van 2,5%. Ook was het minder dan de toename van 3,8% die in het voorgaande kwartaal werd geregistreerd.
Bron: esmmagazine.com

Mexico: Walmart heeft 6,1% meer vergelijkende winkelomzet
Walmart de Mexico had in april een toename in omzet van jaar op jaar 6,1% bij winkels die langer dan een jaar open zijn. De totale omzet voor Walmex nam in april toe met 7,1%.
Bron: reuters.com

VS: Save-A-Lot zoekt investeerder of kandidaat voor overname
Save-A-Lot Ltd, een Amerikaanse discountketen in handen van het investeringsbedrijf Onex Corp, zoekt naar mogelijkheden om een deel of het geheel van het bedrijf over te laten nemen. Save-A-Lot heeft volgens anonieme bronnen moeite met zowel de toegenomen concurrentie als de eigen schulden, die steeds verder toenemen. Save-A-Lot heeft de investeringsbank PJ Solomon ingehuurd om de mogelijkheden voor een mogelijke overeenkomst na te gaan. De concurrentie tegenover Save-A-Lot komt met name van de nieuwkomers Lidl en Aldi, die zich nu in rap tempo in de VS uitbreiden. Ook wordt Walmart een steeds grotere rivaal in verband met de prijsverlagingen die Walmart heeft doorgevoerd. Als een overeenkomst niet mogelijk is, overweegt Save-A-Lot andere maatregelen om schulden af te lossen. PJ Solomon weigerde commentaar op de geruchten. Save-A-Lot en Onex waren niet direct beschikbaar voor commentaar.
Bron: reuters.com

VS: GrubMarket neemt VIP Wholesale over
GrubMarket, een bezorgdienst voor biologische en lokale producten die prijzen hanteert die tot de helft lager zijn dan bij andere supermarkten, heeft VIP Wholesale overgenomen. VIP Wholesale was voorheen een onafhankelijk familiebedrijf, dat verse AGF en andere specialiteitsproducten aan restaurants en winkels in de omgeving van San Diego leverde. VIP Wholesale heeft een reputatie gekregen wegens het feit dat ook vrij unieke en zeldzame producten door de groothandelaar kunnen worden geleverd. Door de overname zal VIP nu gebruik kunnen maken van de uitgebreide leveringsketen van GrubMarket. Ook worden de innovatieve technologieën van GrubMarket bij VIP geïmplementeerd, zoals het nieuwe GWholesaler-softwarepakket. VIP Wholesale blijft actief in San Diego en zal ook zijn huidige directie behouden.
Bron: progressivegrocer.com

Amazon breidt bezorgdienst bij auto's uit
Amazon heeft zijn bezorgdienst bij auto's uitgebreid. Vorig jaar begon Amazon met het programma Amazon Key In-Car, waarbij bezorgers bestellingen in auto's van klanten konden plaatsen. De bezorgdienst is toegankelijk via de Amazon Key-app. Consumenten geven informatie over hun auto via de app door aan Amazon, waarna de auto via een GPS-systeem door de bezorgers kan worden opgezocht. De app geeft regelmatig nieuwe informatie over waar de bestelling van de klant zich op dat moment bevindt. Ook is te zien wanneer de bezorgers toegang tot de auto hebben gehad en deze weer op slot hebben gedaan. Tenslotte kunnen consumenten hun ervaring met betrekking tot de service een waardecijfer geven. Het aantal autotypes waarbij deze service mogelijk is, is nu uitgebreid met Ford- en Lincoln-auto's. Voorheen kon de service alleen worden gebruikt bij Chevrolets, Cadillac's, Volvo's en een aantal andere autotypes die niet ouder zijn dan van 2015. De bezorgdienst is beschikbaar in 50 Amerikaanse steden en is alleen van toepassing op bestellingen die geen handtekening van de consument nodig hebben. Verder mogen de bestellingen niet meer wegen dan zo'n 25 kg en zijn de pakketten gebonden aan een maximaal formaat.
Bron: retailanalysis.igd.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven