Egyptische aardappel vormt geen bedreiging voor Spaanse aardappel

Spaanse nieuwe aardappelseizoen is goed gestart

In deze overgangsperiode van bewaar- naar nieuwe aardappelen zijn de vooruitzichten voor het Spaanse seizoen optimaal. Deze week begint de oogst van nieuwe aardappelen in de vroege regio's van Andalusië, Cartagena en Valencia. Er worden middelgrote tot grote volumes verwacht met een zeer goede kwaliteit en een goede maat. "De weersomstandigheden hebben een goede oogst mogelijk gemaakt. Het is een winter geweest met nauwelijks vorst, weinig wind en gematigde regenval. Het zachte voorjaar zonder fytosanitaire problemen heeft een optimale oogst tot gevolg", legt Cosme Catalán, directeur van Patatas Catalán, uit.

"We beginnen met de oogst van de primeur aardappelen voor de traditionele markt. Tien dagen later, wanneer de schil stevig is, zullen we de klanten die voor grote supermarkten verpakken, kunnen voorzien van gewassen aardappel. Half mei zullen we ook industrieaardappelen gaan leveren", vertelt Cosme.

"De aardappelschaarste in Europa heeft zowel verwachtingen als zorgen gewekt. De schaarste zal ervoor zorgen dat de eerste fase van het seizoen van nieuwe aardappelen goed zal zijn. Het vervolg zal afhankelijk zijn van de opbrengsten en de teelt in de verschillende regio's", stelt hij.

"Ieder jaar ligt de vraag hoger, met name op momenten van schaarste als gevolg van verminderde oogsten, zoals dit jaar in Noord-Europa. De vraag vanuit de verwerkende sector neemt echter toe en kan niet zonder voldoende levering", legt Cosme uit. "Dit heeft geleid tot contracten met goede prijzen. Het is een positieve ontwikkeling die stabiliteit betekent voor de sector, de bedrijven en de telers", voegt hij toe.

Patatas Catalán oogst 65.000 ton aardappelen per jaar in oostelijk Andalusië, Cartagena, Murcia, Castilië en León en Galicië. De totale oogst van de groep bedraagt meer dan 150.000 ton. De bewaarmagazijnen in de oogstgebieden maken het mogelijk om gedurende het hele jaar efficiënt te kunnen bevoorraden. Het familiebedrijf heeft zich weten aan te passen aan de veranderingen. "De meeste van onze huidige klanten zitten in de verwerkende sector, zowel op nationaal als op Europees niveau. De export wordt met name bestemd voor buurlanden als Portugal en Frankrijk. Daarnaast zetten we af in het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. Voor de optimalisering van de afzet hebben we ons eigen logistiek bedrijf. Dit helpt ons om de kosten onder controle te houden. Logistiek is van essentieel belang in deze sector: een lichte prijsstijging heeft een grote invloed", stelt de directeur van Patatas Cosme.

De vraag naar biologische verwerkingsaardappel neemt ook toe. De gecontroleerde teelt staat onder contract en is bedoeld voor specifieke klanten. De meest gevraagde variëteit is de Agria, hoewel grote gespecialiseerde bedrijven kiezen voor de Hermes en Lady Amarilla.

Met betrekking tot de concurrentie stelt Cosme: "Hoewel Egypte goede vooruitzichten heeft en de Egyptische aardappel goedkoop is, kunnen we op dit moment niet spreken van een dramatische situatie, maar meer van een prijsregulerende situatie".

Sommige Spaanse telers hebben hun teelt uitgebreid, maar dit is niet altijd levensvatbaar. "De daling van 25% in het aanbod van pootaardappelbedrijven, zoals Agrico en HZPC in Nederland, is een beperkende factor geweest. Ze kunnen niet alle telers bevoorraden", zegt Cosme.

De huidige uitdaging voor de sector is het vinden van een efficiënt en rendabel alternatief waarmee chloorprofram, een kiemremmer voor bewaaraardappelen, kan worden vervangen. "We hopen een levensvatbaar en kostenbewust alternatief te vinden", aldus Cosme Catalán.

 

 

 

Meer informatie:
Cosme Catalán
Patatas Catalán S.L.
Polígono Industrial San Marcos 
C/ Hermanos Lumière, 8 
28906 Getafe (Madrid)
T: + 34  916 824 361 
infotienda@patatascatalan.es
www.patatascatalan.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven