Klimaatverandering brengt schimmelsoort naar het noorden

Witte truffel is de Alpen over

In een stadspark in Genève vindt een truffelhond sinds 2012 regelmatige kostbare truffels. De soort zou zich verder naar het noorden kunnen verspreiden door klimaatverandering. 

In 2012 deed truffelhond Giano een spectaculaire ontdekking: in een stadspark groef hij een witte of Alba truffel op, de eerste die ooit ten noorden van de Alpen is gevonden. De witte truffel is de meest aromatische en waardevolle die er is. Een kg kost bijna € 8.800. Een onderzoeksteam, dat geleid wordt door Ulf Büntgen van de universiteit van Cambridge en het Swiss Federal Institute for Forest, Snow and Landscape Research WSL, toont aan dat deze ondergrondse schimmelknol regelmatig op die plek groeit. 

Tussen oktober 2012 en november 2018 groef Giano 15 truffelknollen op vanonder een beuk in het park. Ze wogen 5 tot 50 gram en behoren tot het Magnatum Pico ras, wat uit DNA analyse bleek. 

Truffels in het noorden
Simon Egli van de WSL: "De vondst bewijst dat de witte truffel ten noorden van de Alpen kan groeien." Hij verwacht dat er in de toekomst meer in het noorden gevonden zullen worden. Gezien het aanzienlijke aantal truffelzoekers in Zwitserland is het niet te verwachten dat deze soort zich onopgemerkt heeft verspreid. 

Hoe de dure knol precies in Genève terecht is gekomen, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk komt de berk, die 100 jaar geleden geplant werd, oorspronkelijk uit het witte truffelgebied. Misschien zat de schimmel al de hele tijd tussen het wortelsysteem, maar kon deze pas een vruchtlichaam vormen door de recente hoge temperaturen. Maar ook Giano, die vaak in Italië was, zou schimmelsporen in z'n ingewanden kunnen hebben meegenomen en die in het park hebben gedropt. De truffel werd niet door mensen overgebracht. 

De opbrengst van witte truffel in z'n herkomstgebied daalt in warme jaren. Omdat dit vaker voorkomt staat deze delicatesse onder druk. De zwarte of Périgord truffel staat bekend om z'n trek noordwaarts, waarmee hij z'n verlies in z'n herkomstgebied compenseert. Er is nog te weinig bekend over de ecologie van de witte truffel om er zeker van te kunnen zijn dat dit ook bij deze soort het geval is. 

bron: naturschutz.ch / Swisscofel


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven