Europese aardappelmarkt (week 19)

Frankrijk: "Meer spanning op wereldwijde aardappelmarkt"

Europese fysieke markten 
Prijzenoverzicht (bron : NEPG) :

België
Bericht van Fiwap / PCA markten: 

Goede markt en stijgende prijzen. Diverse afnemers zijn teruggekeerd op de markt (industrie en tussenhandel) maar worden hier geconfronteerd met een laag aanbod als gevolg van beperkte voorraden en speculatie. 

Fontane: 28,00 tot 32,00 €/q, teler;
Challenger : 28,00 tot 32,00 €/q, teler;
Bintje : "friteskwaliteit": max 15 % met onderwatergewicht 1060 g/l en PSE min 335 g/5 kg : 22,00 tot 25,00 €/q afhankelijk van de kwaliteit en, bestemming, goede markt. Het laagwaardige aanbod heeft betrekking op kleine partijen en de beste producten zijn voor schillers. De vraag van schillers is nog altijd sterk maar het aanbod is zeer beperkt. 

Bintje pootaardappel: Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor april 2019, per 5 ton, in zakken, inclusief btw: geen notering. Einde van het seizoen.

Termijnmarkt: EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm+, min 60 % 50 mm + :

Nederland
De toegenomen export heeft de prijzen vorige week beïnvloed en de trend is nu stabiel. De trage groei van vroege gewassen in Duitsland en België en het risico op schade als gevolg van de recente vorst in Rijnland dragen bij aan de sterke prijzen. De export naar Oost- en Zuid-Europa is aan het einde van het seizoen zeer goed, met uiteenlopende prijzen (van 30 tot 40 €/q gesorteerd en verpakt). De hoogste prijzen zijn voor wasbare en friteskwaliteit 55+ mm (Agria, met name voor Spanje, Portugal en Italië). De vraag verschuift naar Nederland omdat Frankrijk niet meer over de benodigde voorraden beschikt. Voor de industrie blijven de prijzen stevig. 

PotatoNL-notering: zie ook : www.potatonl.com

Frankrijk
Over het algemeen meer krapte op de markt vanwege de aanhoudende exportvraag, ongunstige weersomstandigheden, sterke vraag vanuit de industrie en lage voorraden. Voor de industrie varieerden de 'officiële' prijzen voor bepaalde rassen vorige week tussen de 27,50 en 28,50 €/q en was de aanvoer klein. De markt zal deze week aantrekken. De exportmarkten zijn sterk vanwege de lage voorraden en de volumes nemen af (er is wat export naar Zuid- en Oost-Europa). Op de binnenlandse markt lagen de prijzen voor de laatste partijen (wasbaar) boven de €40,00 €/q of zelfs boven de 50,00 €/q voor vastkokende rassen. Het einde van het seizoen is in zicht. Het poten is nagenoeg voltooid (de UNPT-raming zegt voor 97%). De droogte roept echter veel vragen op en in sommige departementen gelden extra maatregelen voor het waterverbruik. 

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Noord-Seine, €/qt, min - max (gemiddeld) (RNM) :

Duitsland 
Er moet 1.00 €/q van deze prijzen worden afgetrokken voor sorteerkosten

Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijzen (alle markten) week 17: 26,63 €/q (ten opzichte van 28,36 €/q in week 16). Vorige week hield de exportvraag naar wit- en geelvlezige rassen in Oost-Europa en Portugal aan met prijzen uiteenlopend van 23,50 €/q (witvlezig, slecht wasbaar) tot 30,50 €/q (geelvlezig, wasbaar). De binnenlandse markten zijn ook geïnteresseerd in de aankoop maar selecteren hierbij sterk op  kwaliteit. De prijzen lopen sterk uiteen van 30,50 €/q voor basiskwaliteit, in zakken van 25 kilo, tot meer dan 40,00 €/q voor 50+mm, friteskwaliteit in zakken (Agria, Sagitta, Markies, Maris Piper, ...). Er is veel vraag naar grote maten fritesaardappelen voor mei en juni. 

Italië
Verdere krimp areaal (bron: VTA Nederland): De krimp van het areaal wordt op 2,6% geraamd, naar 45.200 hectare. De daling kan onder meer worden toegeschreven aan de slechte pootomstandigheden, de hogere pootgoedprijzen en de zwakke binnenlandse consumptie. 

Noord-Amerika
In de Verenigde Staten wordt de groei van het areaal op 5.500 hectare geraamd, ofwel +1,4%. De groei zit hem vooral in chipsaardappelen in Florida en Texas. In Canada waren de voorraden op 1 april 2019 11% lager dan vorig jaar maar de vermindering in maart was ook 12% lager dan vorig jaar (als gevolg van de lage voorraden en de beperkte activiteit van twee fabrieken) (Bron: Potato Call). 

Voor meer informatie:

FIWAP 
www.fiwap.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven