Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage: Netwerkbijeenkomst en diner in aardbeienkas

Een inspirerende omgeving, de aardbeienkas van Kwekerij de Westlandse Aardbei. Een kas van 2,5 hectare met 230.000 aardbeienplanten waar Klasse 1 aardbeien worden geteeld op goten. In deze setting werd door Schouw Informatisering een netwerkbijeenkomst gehouden voor managementleden van hun AGF-relaties. 

Schouw heeft in de AGF-sector een bekendheid als het gaat over automatiseren. Met meer dan 130 medewerkers is het bedrijf een belangrijke partner in de voedingsmiddelenbranche. Binnen een aantal branches in de foodsector werkt Schouw met een gespecialiseerd team. Team AGF bedient meer dan 70 AGF-klanten met Foodware AGF. Foodware is een bedrijfsbrede softwareoplossing op basis van Microsoft Dynamics. Binnen de Benelux is Schouw Informatisering een preferred Dynamics partner van Microsoft voor de foodbranche.

Presentatie Alexander Meijers
Een aantal inspirerende sprekers werd uitgenodigd. De eerste spreker die op het menu stond, was Microsofts Most Valuable Professional Alexander Meijers. Hij sprak over innovatieve ontwikkelingen die toepasbaar zijn binnen de AGF-sector. Wat kan Artificial Intelligence en Mixed Reality betekenen voor de AGF-wereld? Wat is de impact van de HoloLens? En hoe kun je je processen verbeteren door deze innovaties in te zetten?


Nico Padding CFO Best Fresh Group, Kevin Berkhof van Roveg Fruit en Geo van der Wilk van Best Fresh Group

Het onderwerp werd geïntroduceerd met de vraag: “Welke realiteiten zijn er?” Alexander noemde er 3: Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality.

Virtual Reality is een meeslepende ervaring en volledig gemaakt van door de computer gegenereerde inhoud. Ook vergelijkbaar met 360 graden video.


Alexander Meijers

Augnmented Reality is de directe of indirecte weergave van een fysieke, realworld omgeving waarvan de elementen worden aangevuld door computer gegenereerde sensorische invoer zoals geluid, video, grafische afbeeldingen of gps-gegevens. Een overlay van inhoud op de echte wereld waar de inhoud niet is verankerd of er een deel van is.

Mixed Reality is de samenvoeging van echte en virtuele werelden om nieuwe omgevingen en visualisaties te produceren waar fysieke en digitale objecten in realtime naast elkaar bestaan en interacteren. Een overlay van synthetische inhoud op de echte wereld die is verankerd aan en interageert met de echte wereld.


Serge Breugelmans van Schouw, Arend Steeks van Koornstra en Anton van den Bogaart van Nature's Pride

Met een korte uitleg over de genoemde begrippen introduceerde Alexander de Hololens. Een ongebonden apparaat met apps en oplossingen in de vorm van een bril. Deze bril met Mixed reality software helpt mensen te leren, communiceren en op een effectievere manier samenwerken. Het is dé doorbraak in de ontwikkeling op het gebied van hardware ontwerp, kunstmatige intelligentie (AI) en mixed reality.

Ook kregen de gasten nog een korte samenvatting over het begrip ‘kunstmatige intelligentie’. Kort samengevat is kunstmatige intelligentie het vermogen van een systeem om externe gegevens correct te interpreteren, te leren van die gegevens en de lessen te gebruiken om specifieke doelen en taken te verwezenlijken via flexibele aanpassingen. We leren machines te ‘denken als mensen’. Ze kunnen dus redeneren, plannen, leren en taal begrijpen. Dit wordt ook wel ‘machine learning’ genoemd. Machines moeten dus gevoed worden met zoveel mogelijk data om betere prestaties te krijgen. Werkt het bij mensen ook niet zo, toen we E = mc2 moesten leren?

Na de presentatie schoven de gasten aan bij het Executive Diner in de kas. Heerlijke gerechten werden geserveerd. De kok, die het eten op de locatie bereidde, had een Shared 4-gangen Diner op het menu staan, met (h)eerlijke streekproducten en natuurlijk aardbeien.

Klik hier voor de fotoreportage.

Presentatie Adriaan van der Giessen
Na de eerste gangen was Adriaan van der Giessen aan de beurt om een presentatie te houden over het Rotterdam Food Cluster. Een cluster dat het belang en de mogelijkheden van de regio Zuid-Holland uitdraagt. Economische ontwikkeling en samenwerking staan centraal. Bedrijven kunnen elkaar goed aanvullen maar moeten elkaar wel weten te vinden. Binnen het Rotterdam Food Cluster wordt bedrijven, scholen etc. met elkaar in contact gebracht.

Adriaan noemde twee onderwerpen: Vertical Farming en Smart Logistics System. De Vertical Farm is het idee van een kas in een gebouw in de stad. Dus geen kas meer die veel hectares grond gebruikt maar een hoog gebouw. Om de ruimte optimaal te benutten, wordt voedsel dat ervoor geschikt is in meerdere etages boven elkaar gekweekt. Op één vierkante meter kan drie keer zoveel voedsel worden geproduceerd als normaal, ook om dat je vaker kunt oogsten. Er wordt in de Vertical Farm met speciaal kunstlicht gewerkt in plaats van met zonlicht.


Adriaan van der Giessen

Is vertical farming een hype of een nieuwe vorm van productie? Er is veel kennis en techniek beschikbaar in de tuinbouwsector, kunnen we als land leidinggevend blijven in de tuinbouw met de introductie van vertical farming? Kan het een nieuw exportproduct worden? Willen we i.p.v. producten meer kennis gaan exporteren? Interessant om na te denken over deze vragen.

Smart Logistics is een pilot die gebaseerd is op gegevens dat 1 op de 3 vrachtwagens leeg of voor een gedeelte leeg rijdt. Ook de toenemende verkeersdrukte met files tot gevolg, CO2 uitstoot en de toenemende omzet in de AGF-sector zijn redenen om te denken aan samenwerking. Om te beoordelen of het interessant kan zijn voor AGF-bedrijven om logistiek samen te werken werd een pilot gestart met The Greenery, Snijpunt, ABC Westland en Verstegen kruiden en specerijen. Dit betekende dat er onderling informatie gedeeld moest worden. Veel bedrijven zijn daar logischerwijs huiverig voor, maar zonder het delen van informatie kan er niet worden samengewerkt. De opbrengst van de samenwerking tussen de 4 bedrijven blijkt 6% meer efficiëntie op te leveren. Als het aantal bedrijven dat logistiek wil samenwerken toeneemt zal dat ook een hogere opbrengst geven.


Het team van Schouw Informatisering

Adriaan stipte ook nog het onderwerp ‘reststromen AGF’ aan. Groei in convenience betekent ook een sterke groei in reststromen. Van de input aan product bij een groenteverwerker is de reststroom tot wel 50%. Om deze reststroom af te voeren wordt € 25,- per ton betaald. I.p.v. betalen voor een reststroom moet worden gekeken of eraan verdiend kan worden. Er zijn al mogelijkheden zoals vergisters die stroom/warmte produceren. Rotterdam Food Cluster wil samen met het bedrijfsleven bouwen aan een circulaire AGF-rotonde op Nieuw Reijerwaard.

Aansluitend stond het dessert op het menu waarna de gasten door de enthousiaste eigenaren van Kwekerij De Westlandse Aardbei, Jacco en Sandra Huijsman, werden uitgenodigd een zelf geplukt bakje aardbeien mee naar huis te nemen.

Klik hier voor de fotoreportage.

Voor meer informatie
Schouw Informatisering
Bredaseweg 172
4872 LA­­ Breda
T: 076 504 25 20
info@schouw.org  
www.schouw.org