Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CBL:

Supermarkten willen dat fouten van biologische telers openbaar worden

Supermarkten vinden het onacceptabel dat producten die niet voldoen aan de biologische wetgeving, wel als biologisch worden verkocht. Dat zegt brancheorganisatie CBL in reactie op onderzoek van RTL Nieuws naar de betrouwbaarheid van biologische producten. De supermarkten willen inzicht in de namen van overtreders - die door toezichthouder Skal geheim worden gehouden - zodat er actie ondernomen kan worden. 

De omstandigheden waaronder biologische bedrijven produceren en waaraan biologische producten moeten voldoen, is bij wet geregeld. Ook de manier van toezicht houden is wettelijk vastgelegd. Skal houdt in Nederland toezicht op het juist uitvoeren van de regels en bezoekt en certificeert jaarlijks de bedrijven. Hierdoor kan de consument erop vertrouwen dat biologische producten ook daadwerkelijk biologisch geproduceerd zijn. Dit vertrouwen mag niet beschaamd worden, vindt het CBL. De toezichthouder Skal zal daarom streng moeten controleren om ervoor te zorgen dat de producten aan de wet voldoen. 

Als een bedrijf ernstige afwijkingen vertoont, zal dat bedrijf gedecertificeerd worden en uit de biologische keten worden geweerd. Producten van deze bedrijven komen dan niet meer op de markt. Bij minder ernstige afwijkingen, naar het oordeel van Skal, krijgt het desbetreffende bedrijf een waarschuwing en moet de afwijking worden gecorrigeerd. Het CBL vindt het wenselijk dat afnemers deze informatie krijgen wanneer er misstanden geconstateerd zijn, zodat er maatregelen genomen kunnen worden en dit in de toekomst voorkomen kan worden. Bij de herinspectie worden deze bedrijven extra gecontroleerd op herstel van deze afwijking. 

Een openbaar register zal misschien preventief kunnen helpen en duidelijk kunnen maken waar de bron van het probleem ligt. Het heeft echter nogal wat voeten in de aarde om dit zorgvuldig, eenduidig en voor de consument begrijpelijk te doen. Nuance en proportionaliteit zijn essentieel en er zal speciaal moeten worden gekeken naar hoe om te gaan met concurrentiegevoelige informatie en privacygevoeligheid van gegevens conform de AVG, aldus het CBL.

Bron: RTL/CBL

Publicatiedatum: