Ozon risico tot 99% op schadelijke micro-organismen tijdens overzees transport

Verse AGF reist de hele wereld over op weg naar de consument. Met name de fruitmarkt is zeer internationaal, waarbij zo'n 9% van al het fruit dat wordt geteeld wereldwijd verhandeld wordt. Het merendeel wordt in koelcontainers vervoerd. Gedurende het transport zijn diverse factoren bepalend voor de conditie waarin de verse producten hun eindbestemming bereiken. "Mensen kijken naar de visuele kwaliteit van de producten maar ook naar de voedselveiligheid," vertelt Christian DeBlasio van Purfresh. 

Temperatuur
De temperatuur is één van deze factoren. Voor een optimale houdbaarheid is het belangrijk dat de verschillende producten op de juiste temperatuur worden gehouden. Zo dienen blauwe bessen bewaard te worden bij -1⁰C en is de ideale temperatuur voor ananas +6,5⁰C. “Het gecombineerd vervoeren van producten met verschillende temperatuureisen heeft dan ook een nadelige invloed op de houdbaarheid."

Luchtstroom
De luchtstroom is een andere cruciale factor voor het vervoeren van verse AGF. De meeste containers zijn uitgerust met efficiënte luchtstroomsystemen die koude lucht door de vloerkanalen persen. Voor de meeste groenten- en fruitsoorten draagt een stabiele luchtstroom in de container bij aan een langere houdbaarheid. "Veel koelcontainers hebben energiezuinige of detectiestanden, wat betekent dat de luchtstroom wordt verminderd om energie te besparen. Voor sommige ladingen is dit een prima oplossing maar niet voor verse groenten en fruit," zegt DeBlasio.

Ventilatie
Ventilatie betekent dat de juiste mix van frisse lucht de container in komt. "Ook dit is van groot belang," vervolgt DeBlasio. "Klanten kunnen de mix van frisse lucht in kubieke meters per uur kiezen (CMH). Het CMH begint bij 5 en loopt op tot maar liefst 200. "Over het algemeen is de zilte oceaanlucht niet erg goed voor de lading maar het afsluiten van de ventilatieschachten kan ook desastreuze gevolgen hebben voor bepaalde producten omdat het CO2-gehalte dan te hoog zou worden," legt DeBlasio uit. "Over het algemeen geldt: hoe lager de CMH hoe beter. Producten zoals mango's en avocado's kunnen schade oplopen wanneer het CO2-gehalte te hoog is omdat  de ventilatieschachten gesloten blijven. Druiven daarentegen hebben een lage respiratie en kunnen een hoog CO2-gehalte wel hebben. Bij het verladen van druiven brengt het sluiten van de ventilatieschachten dan ook geen extra risico met zich mee." 

Gecontroleerde atmosfeer
Tenslotte kan ook gecontroleerde atmosfeer (CA) een doorslaggevende factor zijn. "Hoe langer de transittijd hoe groter de kans dat men CA toe moet passen. "Het is veel belangrijker om gecontroleerde atmosfeer toe te passen bij een lading climacterisch fruit die van Zuid-Amerika naar Azië onderweg is (transittijd: 20 tot 30 dagen) dan bij een lading die van Midden- naar Noord-Amerika vervoerd wordt, waarvoor de transittijd zeven dagen bedraagt. Volgens DeBlasio zal traditionele gecontroleerde atmosfeer het CO2-gehalte doen toenemen en het zuurstofgehalte verlagen. Dit is cruciaal voor producten zoals avocado's, blauwe bessen, papaja's en mango's. Veel bedrijven bieden CA-diensten aan voor containervervoer maar wij onderscheiden ons door ook gebruik te maken van ozon om het CO2-gehalte te verhogen en O2-gehalte te reduceren. Purfresh is één van de enige bestaande oplossingen om de voedselveiligheid in de koelcontainer tijdens het transport over zee te garanderen, aangevuld met de CA-toepassing om de houdbaarheid te verlengen." 

Ozon
“We horen regelmatig over gevaarlijk uitbraken van voedselinfecties bij groenten en fruit, zoals E.coli, Salmonella en Listeria," vertelt DeBlasio. "Landen hanteren verschillende regels met betrekking tot de verwerking van voeding en wanneer er meerdere landen bij betrokken zijn, dan is het moeilijk om de veiligheid te garanderen. Ozon verkleint de kans op voedselgerelateerde besmettingen omdat het zowel de container als de lading ontsmet. Wanneer telers hun producten naar een centraal pakstation sturen, dan kunnen deze besmet raken. Ook een koelcontainer kan een bron van besmetting zijn want je weet nooit wat er eerder in vervoerd is. Ozon zal het gevaar voor kruisbesmetting aanzienlijk verlagen omdat het in staat is om een breed scala aan ziekteverwekkers te elimineren, tot wel 99% in slechts 5 tot 7 dagen."

Verkregen uit zuurstof in de lucht doodt ozon micro-organismen op oppervlaktes en in de lucht.

Veel mensen passen ozon toe om de houdbaarheid van producten te verbeteren omdat het ethyleen, schimmels en bacteriën elimineert. Weinigen weten echter dat ozon naast het verlengen van de houdbaarheid ook enorme voordelen op het gebied van de voedselveiligheid te bieden heeft," aldus DeBlasio. 

 

Voor meer informatie:
Christian DeBlasio 
Purfresh 
Tel: (+1) 813-546-0274 
cdeblasio@purfresh.com
www.purfresh.com
www.intellipur.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven