Europese kokosnotenimport is met meer dan 30% gegroeid

Kokos wordt in Europa steeds meer gezien als een gezond ingrediënt, hetgeen een boost heeft gegeven aan de aanvoer van verse kokosnoot en vele afgeleide producten. Het product wordt in Europa door een relatief klein aantal importeurs ingevoerd. Verse kokosnoot wordt voornamelijk door Ivoorkust verzonden. Toch liggen er ook kansen voor nieuwe leveranciers, als deze investeren in factoren als de verwerking of verpakking, smaak of houdbaarheid van het product.

Het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI) licht toe dat de Europese import van kokosnoot met meer dan 30% is toegenomen in de vijf jaar voorafgaand aan 2017 en dat de kokosnoten afkomstig zijn uit ontwikkelingslanden. 

De kokosnoten worden over Europa verdeeld, nadat ze binnenkomen via Nederland. Van daaruit worden belangrijke markten als Duitsland, Frankrijk en Italië bevoorraad, hoewel het product ook op kleinere markten terechtkomt, zoals België, Oostenrijk en Denemarken. Deze landen zijn, samen met het Verenigd Koninkrijk, de belangrijkste bestemmingen voor exporteurs.

Het CBI geeft aan dat het Verenigd Koninkrijk een interessante markt is, met een consumptie van 13.000 ton. Het is dus de moeite van het overwegen waard om direct op deze markt af te zetten.

Ook Italië is een interessante optie. Naar dit land worden ook rechtstreeks kokosnoten verzonden, wat maakt dat Italië een van de grootste kopers in ontwikkelingslanden is, met name in Ivoorkust.

Het CBI raadt exporteurs aan om er rekening mee te houden dat kopers mogelijk duurzaamheidscertificaten voor het product eisen, iets waar Europese consumenten zich steeds meer mee bezig houden. Dit houdt onder andere het beperken van het gebruik van conventionele gewasbeschermingsmiddelen in, evenals het betalen van eerlijke prijzen aan telers en alle andere betrokkenen in de keten.

Wat betreft de sector van biologische kokosnoten is het CBI van mening dat dit een kleine nichemarkt is. De vraag neemt hier echter wel toe, met name in Duitssprekende en Scandinavische landen. Voor de certificering van biologische kokosnoten is een erkend certificeerder vereist.

Ivoorkust is een belangrijke leverancier van rijpe en verse kokosnoten. Hoewel het land niet behoort tot de grootste telers, heeft het een goede logistieke verbinding met Europa en beschikt het al een aantal jaar lang over een stabiele teelt.

Thailand speelt ook een belangrijke rol en onderscheidt zich door jonge kokosnoten te leveren. Het land specialiseert zich in aromatische variëteiten, zoals de Nam-Hom. Deze kokosnoten zijn over het algemeen wat duurder.

Ook de Filipijnen en Indonesië beginnen belangrijke spelers te worden op deze markt. Het zijn wereldwijd gezien de grootste telers en ze domineren het segment van gedroogde kokos en kokosolie. Hun afstand tot Europa maakt echter dat deze landen minder concurrerend zijn in het segment van verse kokosnoten.

Het CBI geeft aan dat de kokosteelt in Azië-Pacific over het algemeen aan het verouderen is en lijdt onder de lage prijzen en het gebrek aan financiering. Dit heeft telers ervan weerhouden om bomen te herplanten. Het duurt tien jaar voordat een kokospalm winst oplevert, dus er zal steeds meer vanuit andere regio's moeten worden voldaan aan de groeiende vraag naar het product.

 

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven