Kaart toont evolutie van aardappelziekte in Europa in 2018

Een internationaal consortium, waaronder het James Hutton Institute dat de Europese verspreiding van Phytophthora infestans volgt, het plantpathogeen dat verantwoordelijk is voor aardappelziekte, heeft de verspreiding van het pathogeen geüpdatet. Ze hebben een kaart gemaakt waaraan nieuwe data is toegevoegd die de verspreiding en de diversiteit van de dominante klonen in de gewassen uit 2018 visualiseert.

Plantpathologen van het EuroBlight consortium, dat de Aarhus University, Wageningen University en INRA omvat, hebben samen met industrie- en onderzoekspartners hun nieuwste rapport over hun de controle van pathogenen in aardappelen gepubliceerd. Het rapport, dat beschikbaar is op de website van de onderzoeksgroep, vergelijkt informatie van meer dan 900 monsters die in 2018 zijn gegenotypeerd.


uitvergroting

Net als in voorgaande jaren werden 'FTA-kaarten' uitgedeeld aan ziekte 'scouts' uit de hele sector die met schimmel besmette gewassen bezochten. Ziektebeschadigingen werden op de kaarten gedrukt en teruggestuurd naar de laboratoria, en hier, bij het James Hutton Institute en INRA in Rennes, werd het DNA van de pathogenen onderzocht. De informatie van het DNA werd gebruikt om de klonale afkomst van het pathogeen te definiëren en daarna gecombineerd met  locatiegegevens om de diversiteit in Europa in kaart te brengen.

Dr David Cooke, onderzoeker bij het James Hutton Institute en medeleider van de EuroBlight studie: "Door de zeer droge zomer en over het algemeen lage ziektedruk in deze periode, zijn er minder monsters binnengekomen dan normaal, maar toch hebben we monsters uit 22 landen binnengekregen. Ongeveer 80% van de monsters waren van een klonale afkomst die we in eerdere seizoenen waargenomen hadden.

Voor meer informatie, ga naar de website van Euroblight


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven