Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bionext blijft voorstander van één controle-instantie

"Dit vraagt om alerte sector die zaken goed op orde heeft”

Tholen - Bionext-directeur Bavo van den Idsert ziet het onderzoek en de publicatie van RTL Nieuws vooral als een signaal dat een snel groeiende biologische sector extra aandacht moet besteden aan een scherpe controle en begeleiding van nieuwe biologische boeren. "Dit vraagt om een alerte sector die zijn zaken goed op orde heeft", aldus Bavo.

Hij geeft aan dat de bio-wetgeving ruimte biedt om fouten te kunnen herstellen. "Dat is goed, maar maakt het ook complex. Om biologisch te zijn, moeten boeren en producenten aan heel veel regels voldoen. Dat betekent ook dat een fout snel is gemaakt. Voorop staat dat we dierenleed niet kunnen tolereren. Dat is voor veel mensen een heel gevoelig punt. En terecht. Voor ons ook. Dierenwelzijn staat namelijk hoog in het vaandel van de biologische sector en dat moet je ook waarmaken. Het is aan Skal om te kijken hoe ze in dit soort gevallen zo snel mogelijk tot actie kunnen overgaan."

Risicogerichte controles
Bavo ziet het als een goede ontwikkeling dat de wetgeving in 2021 toe gaat naar risicogerichte inzet van controle. "Wij zien liever dat de 'controle-energie' ingezet wordt op bedrijven waar de risico’s het hoogst zijn. Dit betekent dat die bedrijven extra vaak gecontroleerd worden."

"Instromende bedrijven extra begeleiden"
Bionext heeft zelf ook in de dossiers gekeken. "Beginnende bedrijven maken relatief vaak fouten. Voor die categorie is extra aandacht nodig. Via de Bio Academy worden voor nieuwe boeren een omschakelcursus en deskundige begeleiding aangeboden. Elke beginnende boer zou daar gebruik van moeten maken. Daar moeten we een tandje bijzetten in samenwerking met Skal." Hij erkent dat dit soort berichten inherent zijn aan de groei van de biologische branche. "En de groei zal de komende jaren alleen maar verder gaan toenemen. Het kostenefficiënte productiemodel in de gangbare landbouw is een doodlopende weg. Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor biologisch. Wij moeten er voor zorgen dat de instroom goed begeleid wordt en aan de hoge bio-kwaliteitseisen voldoet."

"Blijven voorstander van één controle-instantie"
In tegenstelling tot andere landen heeft Nederland maar één controle-instantie. Hoe kijkt Bionext daar tegenaan? "Eén organisatie heeft het overzicht over de hele markt. Daar zitten heel veel voordelen aan, zoals de kruiscontroles tussen verschillende bedrijven, waardoor fraude snel opgespoord wordt. Uit andere landen kennen we voorbeelden waaruit blijkt dat het bestaan van meerdere certificeerders juist de transparantie vertroebelt. Wij zijn daarom voorstander van één controle-instantie. Belangrijk is dat we op zoek gaan naar een vorm van transparantie binnen de keten, die het vertrouwen van de consument versterkt en tegelijkertijd aantoont dat er binnen onze sector geen ruimte is voor fouten die niet door de beugel kunnen."

Voor meer informatie: van.den.idsert@bionext.nl en www.bionext.nl