Spanje: Verontwaardiging in knoflooksector vanwege sterke verhoging verzekeringspremies

De Nationale Associatie van Knoflooktelers en -Handelaren in Spanje, de ANPCA heeft gereageerd op de aanpassing van de landbouwverzekering voor knoflook die AGROSEGURO doorvoert. Het betreft een aanzienlijke verhoging van de verzekeringspremies in verschillende van de belangrijkste teeltregio's van dit gewas voor de seizoenen 2020 en 2021.

Castilië-La Mancha is de belangrijkste knoflooktelende regio in Spanje. De regio is goed voor 68,59% van het totale nationale areaal in 2019 (18.582 ha, volgens het ministerie van Landbouw). Binnen deze regio zijn de provincies Albacete (8.500 ha, 31,37% van het nationale totaal), Ciudad Real (5.002 ha, 18,46%) en Cuenca (4.600 ha, 16,97%) het meest representatief.

Volgens de ANPCA is deze buitenproportionele stijging in de belangrijkste teeltregio's onacceptabel. De stijging zal de teeltkosten voor knoflooktelers aanzienlijk verhogen. "Het is waar dat AGROSEGURO een overleg met onze sector heeft gehouden met als doel om een debat op gang te brengen over de manier waarop we met deze verstoring om moeten gaan, maar uiteindelijk hebben ze een oplossing opgelegd die totaal onaanvaardbaar is voor onze sector", aldus D. Amador Gálvez, voorzitter van de ANPCA. Volgens Gálvez zullen de telers in de knoflooksector, een 'sociale' sector die veel werkgelegenheid oplevert en het moet doen zonder enige vorm van steun, zwaar getroffen worden. En verzekeringen zijn noodzakelijk "vanwege de grote hoeveelheid kapitaal die wordt geïnvesteerd in de teelt van een hectare knoflook. Een planning voor de langere termijn, met een verzekeringsplan voor tenminste 5 jaar, waarin kleine correcties worden doorgevoerd aan de hand van de ontwikkeling van de verhouding tussen de premies en de vergoedingen in elk seizoen, zou in onze ogen een betere oplossing zijn".

De ANCPA stelt dat deze sterke premieverhogingen in het seizoen van 2020 zullen leiden tot een aanzienlijke afname van het aantal verzekerde telers. "De prijs voor de knoflookverzekering ligt in sommige van deze regio's al erg hoog en met deze verhogingen zal een knoflookverzekering een luxe worden die veel telers zich niet kunnen veroorloven" zegt Antonio Escudero, een lokale knoflookteler. De associatie verzoekt de overheid om maatregelen te nemen om te voorkomen dat knoflooktelers geen toegang meer hebben tot agrarische verzekeringen.

Momenteel vertegenwoordigt de ANPCA meer dan 1.800 telers en de 61 belangrijkste handelsbedrijven van knoflook in Spanje. Deze bedrijven zijn samen goed voor 73% van de totale voor de afzet bestemde oogst in Spanje met een areaal van 12.740 hectare.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven