Het eten van groenten en fruit kan staar vertragen

In een recent onderzoek in het American Journal of Clinical Nutrition verschenen onderzoek werd het verband tussen vitaminen, carotenoïden en staar onderzocht. 

35% van de gevallen van blindheid wereldwijd kunnen toegeschreven worden aan leeftijdsgerelateerde staar. Jaarlijks worden er dan ook vele staaroperaties uitgevoerd, waarvan de kosten tussen 2010 en 2020 op zo'n €5 mld worden geraamd. 

Vanwege dit alarmerende cijfer beoordeelden de onderzoekers het verband tussen nutriënten en staar om eventuele voedingsgebonden risicofactoren voor het ontstaan van leeftijdsgerelateerde staar in kaart te brengen. Zij hoopten dat hun bevindingen bij zouden dragen aan het vertragen van dit proces en op deze manier zouden leiden tot een vermindering van het aantal staaroperaties en de bijbehorende kosten. 

Voor het onderzoek evalueerden de onderzoekers in totaal 13.645 gepubliceerde artikelen, waarvan er slechts 20 in aanmerking kwamen voor verdere evaluatie. De onderzoekers bekeken zes experimenten met vitamine E-supplementen en vier met de effecten van betacaroteen en een placebo. 

Het onderzoek wees uit dat het verhogen van de inname van bepaalde vitaminen en nutriënten het risico op leeftijdsgerelateerde staar kan verminderen. Deze bevinding had wel beperkingen omdat de deelnemers die meer vitaminen binnen kregen er waarschijnlijk ook een gezondere levensstijl op nahielden.  

Ondanks enkele tegenstrijdigheden binnen de diverse studies wijzen de bevindingen erop dat het eten van fruit, groene groenten, paprika, wortelen en tomaten het ontstaan van leeftijdsgebonden staar kunnen vertragen. Dit onderzoek heeft de basis gelegd voor toekomstige studies naar het verband tussen staar en voeding. 

 

Bron: MedicalNewsBulletin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven