Wim van der Ree (Nedato) over vroege overschakeling naar importaardappelen:

"Lege Europese tafelaardappelenmarkt is voor begin mei echt uitzonderlijk"

Tholen - "Als kleinverpakker proberen we richting onze afnemers toch wel zo lang mogelijk Nederlandse oogst in te pakken. Over het algemeen lukt dat ook wel tot half juni, maar door de lagere opbrengsten zal dit jaar het Hollandse seizoen aanzienlijk eerder afgelopen zijn. Nedato kan voor iets kruimige aardappelen nog zeker een maand door met de oude oogst. Maar voor vastkokende en rode aardappelen komt ook bij ons het einde van de voorraad in zicht", vertelt directeur Wim van der Ree van aardappelcoöperatie Nedato. 

"Veel Europese landen - niet alleen Nederland, maar ook Frankrijk, Spanje en Duitsland - raken leeg met tafelaardappelen en dat is voor begin mei toch zeker uitzonderlijk. Dat betekent dat de nieuwe oogst aardappelen vanuit het Middellandse Zeegebied eerder dan gebruikelijk in de schappen van de winkels ligt. Zo zijn we met de vastkokende aardappelen vorige week al omgeschakeld, terwijl we dat normaal vanaf week 20 doen. De vastkokende aardappelen vormen toch een segment dat zich moeilijk lang laat bewaren en we hebben er nog niet de rassen voor in Nederland om deze tot eind juni te bewaren", vertelt Wim.

De vraag naar de nieuwe oogst is groter en de prijzen zijn hoog", constateert Wim, die afgelopen week zijn Spaanse leveranciers bezocht. "We werken planmatig met vaste teeltpartners in het buitenland, zowel in Egypte en Israël als in de Spaanse teeltregio's Mallorca, Murcia en Andalusië. Nu verschilt de oogstdatum in deze regio's niet zo veel, maar wij kiezen ervoor om de aardappelen uit deze drie regio's te betrekken uit het oogpunt van risicospreiding."

"In Spanje zagen we een mooie stand van de gewassen, met een mooie kwaliteit en opbrengsten. Andalusië zal mogelijk zelfs een weekje vroeger starten. Vanwege de lege aardappelmarkt zal er een run op de import ontstaan en dat biedt ook weer perspectief voor de Nederlandse oogst die er straks aan zit te komen. Spanje heeft dit jaar geen extra aanplant en zal de tekorten niet opvangen en dat geldt ook voor Israël en Egypte. Het eerste land dat de tekorten op kan vangen is Duitsland medio juni, maar dat betekent dat we zeker tot medio juni beperkt in het aanbod zullen zitten", besluit Wim.

"De prijzen van de primeuraardappelen zitten dan ook aan de bovenkant van de markt. De stemming is dan ook prijsvast en dat biedt potentie voor de eerste Thoolse aardappelen die straks weer op de markt komen. De aardappelen zullen hier en daar nog wel een beetje moeten groeien, maar de regen van afgelopen dagen heeft de gewassen zeker goed gedaan en de omstandigheden zijn zeker niet slecht

Voor meer informatie:
Wim van de Ree
Nedato
Jan van der Heijdenstraat 48
3261 LE Oud-Beijerland
T: +31 (0)186 645945
w.ree@nedato.nl
www.nedato.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven