Eerste nieuwe Noorse aardappelen in juni in de winkel

Aardappelteler Tom Sigurd Dokkedal uit Reddal, in het zuiden van Noorwegen, begon al in januari met het voorkiemen van de pootaardappelen. Door gedurende zeven tot acht weken extra verlichting toe te voegen en de temperatuur op 8 tot 9 graden te houden, kreeg hij twee weken voorsprong. “Dit jaar gingen de eerste aardappelen 25 maart de grond in, eerst bedekt met folie, daarna met doek. Als de temperaturen stabiel blijven, kan het doek er tussen 17 en 23 mei af. De nieuwe aardappelen zijn temperatuurgevoelig. Als het te koud is, leggen we er een extra doek overheen en als het te warm wordt, moeten we constant luchten. Dan schiet de nachtrust er wel een poosje bij in.”

Voor de aardappelen zou het gunstig zijn als er wat regen valt en de temperatuur stabiel blijft, zo’n 18 tot 20 graden. Dan kan Dokkedal begin juni een start maken met het oogsten van de 270 ton nieuwe aardappelen die hij volgens afspraak moet leveren.

Dokkedal is aangesloten bij coöperatie Gartnerhallen. Hij teelt de aardappelsoort Juno, een zeer vroeg ras, maar ook Solist, Rutt en Arielle. De andere honderd telers van vroege aardappelen die bij de coöperatie zijn aangesloten, telen onder andere de soorten Aksel, Berber en Hassel. Samen zijn ze goed voor zo’n 10.000 ton aardappelen. De eerste daarvan zullen in juni in de winkels liggen.

Bron: gartnerhallen.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven