Spanje: Green Fruits Coop. V. overwint het slechtste citrusseizoen in jaren

De Valenciaanse coöperatie Green Fruits Coop. V. bestaat uit drie bedrijven: Coopsica, Novacitrus en Coopego. De coöperatie, die 100% van de teelt (voornamelijk citrus) van deze bedrijven beheert, verenigt zo'n 1.200 telers met een totaal areaal van ongeveer 13.000 hanegada (ongeveer 1.080 hectare). Om een acceptabel seizoen te bereiken, heeft Green Fruits onder andere ingezet op het optimaliseren van de kosten en het bieden van een complete service aan klanten.

De directeur van Green Fruits, Francisco Gilabert, geeft aan dat ze een moeilijk seizoen hebben gehad, maar dat de resultaten voor de leden van de coöperatie ondanks de tegenslagen beter waren dan verwacht. "We zijn ervan overtuigd dat elk van de coöperaties los van de anderen niet was gekomen tot de resultaten die we gezamenlijk bereikt hebben".

De bedrijven hadden al een jarenlange geschiedenis van samenwerking. Het doel van deze verbintenis was het gezamenlijk op de markt brengen van de groenten- en fruitproducten van de bedrijven onder leiding van een centraal bestuur. De drie coöperaties die Green Fruits Coop.V. vormen zijn lid van Anecoop en maken eveneens deel uit van de Interne Bedrijfsgroep die de organisatie in 2003 oprichtte.

Een van de toegevoegde waarden van Green Fruits is specialisatie in de verpakkingsbedrijven. Daarnaast zet de coöperatie in op de optimalisering van arbeidskracht en materiaal. Vicente Sendra, directeur van Coopsica: "Dit heeft geleid tot een verlaging van de productiekosten en een betere service voor onze klanten, een factor die momenteel, samen met vertrouwen en directe communicatie, zeer gewaardeerd wordt".

Een andere belangrijke factor is het gezamenlijke commerciële beheer van het fruit via de door Anecoop georganiseerde platformen. Dit draagt bij aan een goede organisatie van het aanbod, een stabilisatie van de volumes en de afzet van de citrus op de markt. De volledige integratie van Green Fruits in Anecoop via de Interne Bedrijfsgroep is essentieel geweest om ervoor te zorgen dat er voor al het product goede opbrengsten werden bereikt.

Het opstarten van nieuwe projecten heeft ook bijgedragen aan het meer in balans brengen van de resultaten. Een voorbeeld is het Zero Waste-project. Binnen dit project worden voedingsmiddelen geteeld die gezond zijn en waarvan wordt gegarandeerd dat ze geen fytosanitaire residuen bevatten. Het gebruik van traditionele gewasbeschermingsmiddelen tijdens de teeltcyclus wordt beperkt.

Volgens Pepe Pastor, directeur van Coopego, begonnen de coöperaties, die samen Green Fruits vormen, aan deze samenwerking "met het idee om een nieuw project op te zetten zonder dat ze op enig moment het idee hadden dat de lokale coöperatie verdwenen was. We blijven namelijk allemaal actief op lokaal en regionaal niveau". In zijn optiek zijn de leden van de coöperatie zich er bewust van dat het samen onder ogen zien van het slechtste citrusseizoen in jaren met een gezamenlijke strategie heeft bijgedragen aan het verkleinen van de prijsachterstand op de markt.

Ook de directeur van Anecoop, Alejandro Monzón, wil een boodschap van bemoediging en eensgezindheid overbrengen aan citrustelers, voor wanneer ze te maken krijgen met zeer moeilijke seizoenen. "Als bedrijven in de agrifoodsector hebben we laten we zien dat we ons kunnen aanpassen aan de tijd en uitdagingen kunnen aangaan. Hiervoor is het van essentieel belang om ons concurrentievermogen te vergroten, te zorgen voor een betere concentratie en diversificering van het aanbod evenals voor een gezamenlijk en geoptimaliseerd beheer van de infrastructuur en de teelt".

 

Voor meer informatie:
Anecoop
Carlota Pardo
+34 636 98 70 32
cpardo@anecoop.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven