Van Nature, VerDi Import en GroentenFruit Huis gaan het gesprek aan over toekomst sector

Werkbezoek kandidaat-lid EP Bert-Jan Ruissen in het teken van GMO en handelsbelemmeringenDonderdag 23 mei vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. In het kader daarvan organiseert GroentenFruit Huis de komende weken diverse werkbezoeken om de belangen van de leden op het netvlies van de kandidaat-Europarlementariërs te krijgen. Op donderdag 2 mei jl. bezocht kandidaat-lid Bert-Jan Ruissen (ChristenUnie/SGP) Van Nature en VerDi Import. Ruissen wil zijn partijgenoot Bas Belder opvolgen die dit jaar na twintig jaar het Europees Parlement verlaat.

Hans Prins (financieel directeur) en Aad Sonneveld (voorzitter) van Van Nature trapten het werkbezoek af met een presentatie over Van Nature en de ketenstructuur. Wim Rodenburg en Driekus van de Ven van GroentenFruit Huis volgden met een presentatie over GroentenFruit Huis de positie van de Nederlandse groente- en fruitsector en de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO). Ze maakten daarbij duidelijk waarom verschillende Nederlandse producentenorganisaties in de afgelopen jaren afscheid hebben genomen van de GMO-regeling en wat Ruissen kan doen als hij verkozen wordt in het Parlement om de regeling weer aantrekkelijk te maken.

Vervolgens werd er een bezoek gebracht aan VerDi Import. Mark Verweij (algemeen directeur) sprak tijdens het werkbezoek over de import van groenten en fruit en noemde vooral de toename van het aantal Europese handelsbarrières een probleem. "Nederland is een absolute wereldspeler op het vlak van groenten en fruit, maar wordt ook geconfronteerd met steeds meer fytosanitaire maatregelen en andere handelsbarrières. Handelsstromen worden steeds lastiger en uiteraard zijn er regels noodzakelijk voor een veilige handel, maar fytosanitaire maatregelen dienen de voedselveiligheid en mogen geen politiek instrument zijn", zei hij.

Ruissen maakte in een reactie op Verweij duidelijk dat hij de zorgen begrijpt en dat hij samen met de sector wil bekijken waar de grootste knelpunten zitten. Hoewel de stem van Nederland in het Europees Parlement met 26 zetels beperkt is, kunnen Nederlandse Europarlementsleden via hun fracties wel degelijk een verschil maken. Als Ruissen wordt verkozen als parlementslid dan zal hij streven naar een positie in de Landbouwcommissie, zo liet hij weten. Als dat lukt, zal hij met zijn fractiegenoten van de ECR, die momenteel 77 van de 751 Europarlementszetels in handen heeft, de nodige druk uit kunnen oefenen.Na de drie presentaties en een rondleiding bij VerDi Import was het voor kandidaat-Europarlementslid Ruissen duidelijk: de Nederlandse groenten- en fruitsector is groot, divers en heeft belang bij vrije import en export waardoor soepele handelsstromen noodzakelijk zijn. Ook gaf hij aan met de zorgen op het vlak van GMO en de handelsbelemmeringen aan de slag te willen gaan.

Verkiezingen Europees Parlement
Om de vijf jaar worden leden van het Europees Parlement rechtstreeks gekozen door de inwoners van de Europese Unie. Deze verkiezingen vinden dit jaar voor de negende keer plaats, in Nederland gaan we op donderdag 23 mei naar de stembus. Aad (van Nature) vroeg zich af waarom zijn leden op Bert-Jan moeten stemmen, waarop Ruissen liet weten dat de SGP behoorlijk actief is in de landbouw. De ChristenUnie/SGP heeft tot op heden al veel kunnen betekenen, in samenwerking met Nederlandse Europarlementsleden van andere partijen zoals Jan Huitema en Annie Schreijer, stelde hij. Bert-Jan is een landbouwman en ziet mogelijkheden tot samenwerkingen, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming en wet- en regelgeving.

De komende tijd worden er door GroentenFruit Huis meer werkbezoeken georganiseerd met Europarlementariërs om de belangen van de sector te bespreken.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven