Italiaanse bio-coöperatiewil terug naar de waarden en smaken uit het verleden

"Onze coöperatie is 20 jaar geleden opgericht en richt zich volledig op biologische teelt. We zijn gevestigd in het zuidoosten van Sicilië in Acate. Onze partners bevinden zich rond gebieden van Marina di Ragusa, Santa Croce Camerina, Scoglitti tot Marina di Acate, allemaal vlakbij zee. Hier heerst een microklimaat dat ons in staat stelt om 12 maanden per jaar in kassen te telen." Dat zegt Gianfranco Cunsolo, directeur van AgroViva, een coöperatie met meet dan 500.000 m2 aan kassen en diverse hectare waar gewassen in de volle grond worden geteeld.

Gianfranco Cunsola

"Onze hoofdactiviteit is de teelt van tomaten. We hebben dan ook een breed assortiment met onder andere trostomaten, cherrytomaten, datterino en meerkleurige tomaten", zegt de directeur.

"In de afgelopen periode hebben we een aantal nieuwe rassen toegevoegd om onze klanten een constante beschikbaarheid en tomaten van hoge kwaliteit te kunnen garanderen. We volgen hiermee twee markttendensen. De eerste heeft te maken met de toename van de consumptie van biologische gewassen en de tweede tendens heeft te maken met de herontdekking van de traditionele tomaat. Deze is rijk aan smaak, zoals die was voor de komst van sommige cherrytomaat rassen", zegt de expert.

"Het vermogen om je aan te passen aan de behoeften van de markt maakt het verschil. Ik herinner me nog goed dat we begonnen met de teelt van meerkleurige tomaten. Dit deden we om iets te doen tegen de daling van de prijzen als gevolg van het overschot op de markt. Tegenwoordig is innovatie erop gericht om waarden en smaken uit het verleden te herstellen. De consument wordt dan concreet geïnformeerd over de tomaat van de jaren '70 en '80, zeker wat betreft grootte en smaak", zegt Cunsolo.

AgroViva, dat altijd openstaat voor innovaties en samenwerkingen, maakt deel uit van het BIA Consortium. Dat is een netwerk van telers die een aantal van de meest beroemde Italiaanse gewassen onder één consortium kunnen voegen.

Om het productiepotentieel van het BIA Consortium verder te versterken, hebben een aantal van de AgroViva partners extra grond aangekocht. Op deze manier wordt het Consortium de mogelijkheid geboden om de continuïteit te waarborgen en het aanbod uit te breiden.

Naast tomaten teelt AgroViva ook aubergines, courgettes, komkommers, paprika's en miniwatermeloenen.

De referentiemarkten zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië, dat goed is voor 60% van de waar. De overige 40% is bestemd voor de Italiaanse markt.

De coöperatie beschikt over de de belangrijkste certificeringen: Bioagricert, GlobalGAP, GRASP en IFS. 

 

Voor meer informatie:

Bia Soc. Agricola Consortile s. r.l.
Tel.: +39 335 6501764 (Dir. Gianluca Schiassi)
Email: commerciale@biaarl.it
Web: www.consorziobia.eu

AgroViva Soc. Coop.
Tel. +39 333 2725258 (Pres. Gianfranco Cunsolo)
Email: agroviva@virgilio.it

 

 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven