Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Harry Mennen, De Budelse packaging & print

Geef zwerfafval terug aan de natuur

"Regelmatig wandel ik in alle rust door de natuur in mijn woonomgeving. Even een moment ter ontspanning. Maar, in alle eerlijkheid, ook steeds vaker een moment van ergernis. Want wat laten we met zijn allen veel plastic zwerfafval achter in de natuur. Dat kan toch anders?"

Harry Mennen van De Budelse packaging & print, een drukkerij die zich sinds jaar en dag heeft toegelegd op verpakkingen. In onderstaande laat hij zijn gedachten gaan over duurzame verpakkingsoplossingen van de toekomst.

"Kartonnen verpakkingen hebben de toekomst. We horen en lezen het overal om ons heen. Maar is dat ook zo? Kan karton plastic als primaire verpakking vervangen? Bestaat er zoiets als milieuvriendelijk karton? Als accountmanager bij verpakkingsspecialist De Budelse ben ik er absoluut van overtuigd dat karton een milieuvriendelijker alternatief is voor de ontelbare plastic zakjes en folies die onze groenten, fruit en andere dagelijkse benodigdheden omvatten. We moeten ons alleen beter bewust worden van de mogelijkheden.  


plastic afval in de natuur. Rechts, Harry Mennen

Composteerbaar karton
De productie van kartonnen AGF- en foodverpakkingen biedt steeds meer mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor kartonsoorten die het milieu minder zwaar belasten. Of je gebruikt nieuwe vezels als landbouwafval (stengels en bladeren) of andere natuurlijke vezels als basismateriaal voor je verpakking.

Ook op het gebied van PE-gecoat karton (voor diepvries- en gekoelde producten) zijn nieuwe trends zichtbaar. Die maken een vouwkarton recyclebaar en zelfs composteerbaar, omdat er geen plastic aan is toegevoegd. Wanneer zo’n verpakking als zwerfafval achterblijft, verweert het. Het keert in de vorm van compost terug naar de natuur. Hoe milieuvriendelijk is dat?


verpakkingen voor kiwi en avocado

Onderscheidend in uitstraling
Een kartonnen verpakking biedt meer voordelen. Door de variatiemogelijkheden in de bedrukking (met biologische inkt!) af te stemmen op de uitstralingsbehoefte van de retailer, maak je een product onderscheidend. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de consument tijdens wisselende seizoenen of voor de feestdagen bruikbare tips geven over de bereiding van je product. Er zijn legio mogelijkheden!

En ja, (vrijwel) elk plasticfolie of zakje kan bedrukt of bestickerd worden. Dat klopt, maar het is wel plastic.

Denk in oplossingen
Terug naar mijn wandeling. Geërgerd raap ik een plastic snoepzakje op en gooi het enkele meters verderop in de prullenbak. Hoe ontspannen zou mijn wandeling daadwerkelijk worden als dit niet nodig was als we samen meer oog hebben voor de natuur. We hebben nog aardig wat werk aan de winkel. En hoewel ik me realiseer dat plastic nooit volledig vervangbaar is, hoop ik dat we met zijn allen nog meer gaan denken in oplossingen. Bij voorkeur in recyclebare en composteerbare kartonnen oplossingen."

Voor meer informatie:
De Budelse bv
Harry Mennen
Meemortel 30, 6021 AE Budel
M: +31 653841176
E: h.mennen@debudelse.nl
www.debudelse.nl

Publicatiedatum: