"Cliënten GGZ beter af met eigen fruit"

Een teler uit West-Friesland levert de GGZ Noord-Holland geregeld appels. Doorlopend vers en eigen fruit voor psychiatrisch cliënten. Voor landelijke stichting Diverzio is dit een prachtig begin van samenwerking tussen de regionale landbouw en de zorg.
 
Juist vanwege deze samenwerking streeft Stichting Holland Health naar een nauwe relatie met Agriboard Noord-Holland Noord. 'Agri, voeding en gezondheid' is komende vrijdag in het AZ-stadion het onderwerp van een informatiebijeenkomst van Agriboard, waarin de agribusiness samenwerkt. Een van de sprekers in Alkmaar is Koen Nouws Keij van Diverzio (Duurzame inkoop, vers voedsel, gezonde economie in de regio, voor zorginstellingen en overheid). De Nijmeegse stichting is een jaar oud.

Diverzio werkt onder het motto 'beter eten en drinken leidt tot meer welzijn en meer welbevinden'. Koen Nouws Keij wijst daarbij op onthutsende cijfers over ondervoeding in Nederland die deze zomer bekend zijn geworden. Een op de vijf patiënten in een verpleeg- of verzorginghuis is ondervoed. In een ziekenhuis is dat nog erger: 1 op de 4.

Ook thuis

,,Zieke mensen eten vaak lange tijd te weinig. Hierdoor raken zij ondervoed'', legt Nouws Keij uit. Het Maastrichtse universitaire instituut Caphri heeft onderzoek gedaan naar ondervoeding. Ook thuis speelt het probleem van een gebrek aan essentiële voedingsstoffen. Tien procent van de zelfstandig wonende 65-plussers kampt met ondervoeding, aldus een recent onderzoek van de VU Amsterdam. Slechts 30 procent van het aantal ondervoede ouderen krijgt thuiszorg.
Ondervoeding leidt tot langer herstel bij ziekte en operaties en kost in Nederland jaarlijks extra 1,9 miljard euro. Nouws Keij: ,,Uit al deze cijfers blijkt hoe groot het probleem is. Hier liggen grote mogelijkheden voor de regionale boeren en tuinders. Eerlijke streekproducten herinneren patiënten aan vroeger, dat stimuleert. Gerechten gericht op de eigen smaak beperken ook voedselverspilling. Deze verspilling kan bij een instelling oplopen tot 40 procent.''

Hoe kan de agrarisch producent efficiënt zaken doen met het hoofd voeding van een zorginstelling in de eigen omgeving? Nouws Keij geeft in het Afas-stadion voorbeelden van een goede integrale aanpak. Zoals in Brabant en in Nijmegen met de Sint Maartenskliniek.

20 miljoen omzet

Noord-Holland is nog onbekend terrein voor Diverzio. ,,Dat willen wij graag veranderen. Onderwijs en overheid kunnen aanhaken bij samenwerking tussen landbouw en zorg. Als honderd agrariërs leveren aan honderd instellingen kan dat in de regio een extra omzet opleveren van 15 tot 20 miljoen euro per jaar.''

In het klein werkt de GGZ Noord-Holland Noord al volgens de opzet van Diverzio. Het project voeding draait er bijna twee jaar. ,,De pijlers zijn gezonde voeding voor onze cliënten en samenwerking met de agrarische sector'', aldus Nico Adrichem, directeur divisie langdurende psychiatrie. De West-Friese appels liggen bij alle vestigingen voor het grijpen. Op het terrein in Heiloo zijn tien heel oude fruitbomen uit West-Friesland geplant, plus veertig jonge boompjes. Adrichem: ,,De boomgaard gaan we uitbreiden met nog eens honderd bomen. Van de oogst maken wij appelmoes en pruimenjam.'' Leerlingen van het Clusius College combineren er onderhoud met praktijklessen.
Ook Stichting Holland Health richt zich sterk op gezonde voeding. ,,Zoals bij ouderen in ziekenhuizen en verpleeghuizen'', vertelt directeur Frank Willenborg. Bedrijven in en verwant aan de medische sector in Noord-Holland werken samen in deze stichting. ,,Wij willen vooral onderzoek en projecten stimuleren.'' Holland Health wil nauw samenwerken met Agriboard.
 
 
Bron: NHD

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.