"Zuid-Afrikaanse avocadosector zou zich op Chinese markt moeten richten"

De Zuid-Afrikaanse avocadosector zou zich volgens de Agricultural Business Chamber (Agbiz) moeten richten op het aanboren van de groeiende Chinese markt om zijn groeivooruitzichten te verbeteren.

Agbiz, dat Zuid-Afrikaanse telers en landbouwbedrijven vertegenwoordigt, zei dat de avocado-sector over het algemeen goed gepresteerd heeft in de afgelopen jaren, wat de beleidsambitie van de overheid om exportgeleide groei in de landbouw te bewerkstelligen heeft gestimuleerd.

Tussen de teeltseizoenen 1994-95 en 2016-17 is de avocado-export van Zuid-Afrika met 72% gegroeid naar 77.508 ton. Volgens gegevens van het ministerie van landbouw, bosbouw en visserij, exporteerde Zuid-Afrika tussen 1994-95 en 2016-17 gemiddeld ongeveer twee derde van haar avocadoproductie.

China's avocado-import is volgens gegevens van de Trade Map van 4 ton in 2008 gegroeid naar 43.859 ton in 2018.

In een marktupdate liet Wandile Sihlobo, hoofdeconoom bij Agbiz, weten dat hoewel Zuid-Afrika niet tot de top 10 van de wereldwijde avocado producerende landen behoort, het land een prominente plaats inneemt op de wereldwijde exportmarkt van het product. Het land was 's werelds grootste avocado-exporteur in termen van waarde in 2018. Kenia behoort ook tot de top 10 van de grootste avocado-exporteurs ter wereld: het stond op de zevende plek in 2018.
"Maar dit is niet altijd het geval geweest, hoewel Kenia consequent de belangrijkste producent van avocado's van het continent is geweest en goed voor bijna 30% van de productie, wat twee keer zoveel is als geproduceerd wordt door Zuid-Afrika. Kenia werd pas in 2017 de grootste Afrikaanse exporteur van avocado's en handhaafde die positie in 2018", zei Sihlobo.

Dit werd veroorzaakt door een groeiende vraag in dezelfde landen waar Zuid-Afrika doorgaans naar exporteert, zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Nederland, Frankrijk, Saoedi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk.

"Maar Kenia heeft een andere belangrijke markt toegevoegd aan zijn mogelijke exportmarkten - China," zei Sihlobo. In april heeft Kenia een memorandum van overeenstemming ondertekend over sanitaire en fytosanitaire maatregelen om de export van avocado's naar China mogelijk te maken.

"China is een belangrijke en groeiende markt die in 2018 de negende grootste importeur ter wereld is," zei Sihlobo. Hij voegde daaraan toe dat als de groei de komende jaren doorzet, Kenia daar baat bij zal hebben. De landen die een groot deel van de avocado's aan China leveren, zijn Peru, Mexico, Chili en Nieuw-Zeeland.

Hoewel Zuid-Afrikaanse traditionele markten voor avocado's het land de afgelopen jaren goed hebben bediend, zei Sihlobo dat het nuttig zou zijn voor het land om de Chinese markt te verkennen, gezien de enorme groei in het recente verleden.

"Gezien de toenemende aanplantingen in Zuid-Afrika, met spelers in de sector die suggereren dat er in de komende vijf jaar jaarlijks ongeveer 1.500 ha zal worden toegevoegd aan het huidige areaal van 17.500 ha, zullen er bovendien nieuwe markten nodig zijn voor het toegenomen aanbod.

"Dit alles past bij de ambitie van het overheidsbeleid van Zuid-Afrika om een ​​exportgeleide groei in de landbouw te realiseren en zou daarom aandacht moet krijgen voor samenwerking met de sector om nieuwe markten te openen voor de landbouw en avocado's in dit specifieke geval", zei Sihlobo.

Bron: Businesslive.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven