Rapport CBI

Europese markt voor papaja groeit

Hoewel de consumptie van papaja in Europa nog niet zo gebruikelijk is als in tropische landen, neemt deze wel geleidelijk toe. Dit biedt kansen voor papaja-exporteurs, onder andere in Peru.

Een rapport van het CBI (Centrum voor de Promotie van Import vanuit Ontwikkelingslanden) raadt exporteurs, die papaja naar Europa verzenden, aan om te zorgen voor een aanbod dat zich in goede staat bevindt, schoon is, geen sporen van vreemde stoffen bevat, zo goed als vrij is van gewasbeschermingsmiddelen die het algehele uiterlijk van het fruit aantasten en geen abnormaal uitwendig vocht vertoont (met uitzondering van condensatie als gevolg van koelbewaring). Verder moet het fruit een stevige structuur hebben, geen tekenen van schade als gevolg van hoge of lage temperaturen vertonen en een steel hebben die niet langer is dan een centimeter.

De papaja is moeilijk te verhandelen vanwege zijn relatief korte houdbaarheid en zijn kwetsbaarheid. Het fruit loopt snel kneuzingen op.

Groeiende markt

Na verschillende jaren waarin de Europese import van papaja op 30.000 ton bleef hangen, nam deze toe tot 40.000 ton in 2015 en 2016, stelt het CBI. In 2017 had de import reeds een omvang van 43.000 ton voor een totale waarde van €103 mln. "Dit geeft aan dat steeds meer consumenten bekend raken met de papaja. Bijna alle Europese papaja-import is afkomstig uit ontwikkelingslanden. Hierdoor nemen de exportmogelijkheden voor de Europese markt toe", aldus het rapport.

Het CBI licht toe dat Duitsland en Nederland de grootste importeurs van verse papaja zijn en bovendien de landen waar de groei het hoogst ligt. Een groot deel van de Duitse import loopt via Nederland (70% van de papaja die Nederland binnenkomt wordt bestemd voor de re-export). Ook Portugal en Spanje importeren grote hoeveelheden, het eerstgenoemde land vooral vanuit Brazilië, de grootste papaja-exporteur. In Oost-Europese landen wordt er echter nog weinig van dit fruit geïmporteerd.

Om met succes papaja's naar Europa te exporteren, raadt het CBI aan om op zoek te gaan naar variëteiten en technische verbeteringen die het transport van dit kwetsbare fruit vergemakkelijken. Een goed voorbeeld van een geschikte variëteit is de Original papaja uit Brazilië, die een langere houdbaarheid en een betere resistentie tegen ziektes heeft. 

Voor de kleine maten (tot 700 gram) zijn de Solo Sunrise en de Golden momenteel de belangrijkste variëteiten op de Europese markt. In de maten van boven de kilo is de Formoso het sterkst vertegenwoordigd. Kleine papaja's zijn echter het meest populair op deze markt, met name in Noordwest-Europa.

Ook liggen er kansen in het marktsegment van biologische papaja's, waar het aanbod momenteel nog ontoereikend is.

 

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven